Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamerdebat over teflonfabriek DuPont die jarenlang gif loosde

17-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
Geheimen Chemische Industrie
De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over Dupont dat in Nederland jarenlang giftig afvalwater loosde in de Merwederivier bij Dordrecht.
Geheimen Chemische Industrie
Onderzoek van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bevestigde vorige week dat de concentratie van de kankerverwekkende stof PFOA in het bloed van omwonenden van de fabriek te hoog is. Dat betekent een risico voor de gezondheid van mensen die in de buurt van de fabriek woonden. 

Ongeveer vijfhonderd omwonenden en ex-medewerkers van de fabriek eisen 50 miljoen euro van het bedrijf dat nu Chemours heet, omdat ze jarenlang zijn blootgesteld aan de giftige stoffen. 

Meer onderzoek
Het ministerie wil de omwonenden van de fabriek in Dordrecht met de hoogste waardes PFOA in het bloed uitgebreider onderzoeken. Ook komen er informatieavonden voor mensen die in de buurt van de fabriek woonden.

In de ZEMBLA-uitzending 'Geheimen van de chemische industrie' bleek dat het bedrijf in de jaren tachtig al wist hoe gevaarlijk PFOA, ook wel C8 genoemd, is voor omwonenden van de fabrieken in Amerika en Nederland. In een vertrouwelijk document uit 1982 adviseert de medisch directeur al om de uitstoot van C8/PFOA sterk te verlagen. 

Torenhoge boete
In de uitzending meldde ZEMBLA ook dat EPA, een agentschap dat in de VS belast is met de bescherming van volksgezondheid en milieu, DuPont/Chemours in 2005 een torenhoge boete van ruim tien miljoen dollar oplegde. Het bedrijf kreeg de boete, omdat het meerdere interne stukken over de risico's van C8 had achtergehouden.
DuPont/Chemours is in 2012 gestopt met het werken met C8 omdat de stof werd verboden. Sindsdien werkt het bedrijf in Dordrecht met GenX voor de productie van teflon. Dit is geen stof, maar een techniek waarbij meerdere stoffen worden gebruikt. Volgens de fabriek is GenX minder giftig dan C8, maar verschillende toxicologen denken daar anders over. De provincie Zuid-Holland en het drinkwaterbedrijf Oasen maken zich zorgen over de lozingen en willen de lozingsrechten beperken.

Vissen
Het RIVM heeft na onderzoek bepaald hoe hoog de concentratie van de bij GenX gebruikte stoffen FRD-902 en FRD-903 mag zijn, zonder dat het schadelijke gevolgen heeft. De volgende stap is het berekenen van de concentratie van die stoffen in het water van de Merwederivier. Daarvoor moet volgens het RIVM gekeken worden naar hoeveel FRD-902 en FRD-903 door vissen vanuit het water wordt opgenomen. Die informatie ontbreekt nu.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.