DNA
Volgens het RIVM is het de onderzoekers uitsluitend te doen om HPV, het virus dat kan leiden tot baarmoederhalskanker, niet om het DNA van de proefpersonen. Bij een uitstrijkje zit ook DNA-materiaal. ‘Maar daar kijken we niet naar. Dat willen we niet en dat mogen we niet’, aldus RIVM-arts Marina Conyn. Zij benadrukt dat monsters en persoonsgegevens strikt gescheiden worden bewaard en dat het onderzoek volgens de geldende wetenschappelijke normen wordt uitgevoerd.
De cadeaubon die de deelneemsters krijgen, is volgens Conyn zeker geen lokkertje. ‘Zo'n bon geven wij altijd aan vrijwilligers die aan een onderzoek meewerken. Het is een blijk van waardering, meer niet.’ Een ethische toetsingscommissie ziet er volgens Conyn streng op toe dat de beloning niet de doorslag kan geven bij de keuze om wel of niet mee te werken. Verder staat bij de uitnodiging die meisjes ontvangen zeer duidelijk vermeld dat beide ouders toestemming moeten geven voor deelname.
ZEMBLA
Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die wordt veroorzaakt door een virus. Dat virus, het HPV-virus, wordt overgedragen door seksueel contact en kan kwaadaardige cellen veroorzaken.
Prof. F. van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut is het oneens met de snelle invoering van het vaccin. In de ZEMBLA uitzending "Het omstreden Kankervaccin" zegt hij: "We weten nog niet of het vaccin echt wel baarmoederhalskanker voorkomt, we weten niet of het vaccin ernstige bijwerkingen heeft en we weten ook niet of er herhaalvaccinaties nodig zijn."
>> zie de
brief
aan de meisjes
>> Screenshots van de
online enquete