Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kalfsvleesproducent VanDrie Group voor rechter gesleept

14-02-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3388 keer bekeken
  •  
persbericht_kalverenindustrie

Dier&Recht start een rechtszaak tegen de VanDrie Group, omdat de kalfsvleesgigant ‘willens en wetens’ de regels voor het transport van jonge kalveren overtreedt. De VanDrie Group importeert jaarlijks tienduizenden piepjonge kalfjes vanuit Ierland. Gedurende het transport, dat ongeveer vijftig uur duurt, krijgen de dieren volgens Dier&Recht onvoldoende rust, water en melk. De organisatie stelt dat daarmee de Europese transportregels voor dierenwelzijn worden geschonden. “De rechter moet zo snel mogelijk ingrijpen”, aldus directeur Frederieke Schouten.

Afgelopen zomer publiceerde Zembla beelden van zo'n kalvertransport van Ierland naar Nederland. Drie dierenwelzijnsorganisaties hadden de hele route op camera vastgelegd: het Franse L214, het Ierse Ethical Farming Ireland en het Nederlandse Eyes on Animals. Uit het onderzoek van de ngo’s bleek dat de kalveren de eerste dertig uur van hun reis niet waren gevoerd met melk.

Dat de piepjonge kalveren dertig uur lang niet worden gevoerd met melk, is volgens de ngo's een duidelijke overtreding van de EU-verordening 1/2005 die gaat over dierenwelzijn. Volgens de Europese regels mogen kalveren maximaal 9 uur onderweg zijn zonder voeding en maximaal 19 uur zonder rust.

VanDrie Group verdient miljarden met kalverhandel

In Nederland worden de jonge kalfjes bij kalverhouderijen vetgemest tot ze zes tot negen maanden oud zijn. Daarna worden ze geslacht door, voor het overgrote deel, slachterijen van de VanDrie Group om vervolgens als kalfsvlees weer naar het buitenland te worden geëxporteerd.

 De VanDrie Group, wereldmarktleider op het gebied van kalfsvlees, verdient er miljarden mee. Volgens Dier&Recht is de VanDrie Group als organisator van de kalvertransporten verantwoordelijk voor de misstanden die tijdens het transport gebeuren. Frederieke Schouten, directeur stichting Dier&Recht: “Met die transporten wordt de wet structureel overtreden. De rechter moet wat ons betreft zo snel mogelijk ingrijpen.”

Reactie VanDrie Group

De VanDrie Group laat aan Zembla weten dat ze zich op dit moment van commentaar onthoudt, omdat de zaak onder de rechter ligt. Een woordvoerder verwijst naar de reactie die het bedrijf in juli aan Zembla gaf, en zegt daar nog steeds achter te staan. De VanDrie Group zei toen erop te vertrouwen dat ‘leveranciers en transporteurs zich aan de Europese wetgeving houden en dat bevoegde autoriteiten gedegen toezicht houden op de naleving hiervan.’ Als er misstanden plaatsvinden tijdens het transport draagt VanDrie bij ‘aan passende herstelacties met bijvoorbeeld constructieve feedback.’

Lees hieronder reactie van de VanDrie Group uit juli 2023

Het gouden kalf

De import van kalveren uit Ierland is al jaren omstreden. In 2019 luidden experts in Zembla de noodklok over de dierenmishandeling tijdens de transporten. Toenmalig Landbouw-minister Carola Schouten zei naar aanleiding van het onderzoek van Zembla een einde te willen maken aan de import van kalveren uit landen als Ierland en de Baltische Staten: “Ik ben van mening dat lang transport het welzijn van de jonge kalveren te veel aantast en om die reden moet stoppen,” schreef Schouten in 2020 in een brief aan de Tweede Kamer.

Haar opvolger, Piet Adema, noemde in 2023 de transporten van kalveren die langer dan acht uur duren, zoals het transport uit Ierland, “onwenselijk” en zei dat hij in Europees verband aandringt op een verbod. “Helaas” kan Nederland tot die tijd geen verbod of beperking instellen op de langeafstandstransporten naar Nederland vanwege de regels rondom vrij verkeer van goederen en diensten in de Europese Unie, aldus de minister.

Dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht stelt dat er de afgelopen jaren niks terecht is gekomen van de politieke beloftes en stapt nu dus naar de rechter. Vorig jaar is er een recordaantal van meer dan honderdduizend kalfjes vanuit Ierland naar Nederland geïmporteerd.

Zembla Onderzoekt: Dierenleed achter kalfsvlees

In deze video laat Zembla zien welke misstanden er schuil gaan achter de productie van kalfsvlees:

Bekijk de video ook hier, op ons YouTube-kanaal.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.