Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Kabinet zet verbreding A27 door zonder alternatief plan te bekijken’

01-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
426 keer bekeken
  •  
A27 verbreding

© ANP

Dat het kabinet het proces naar de verbreding van de A27 bij Amelisweerd nu al doorzet, stuit op grote verontwaardiging bij de Kerngroep Ring Utrecht, een samenwerkingsverband van bewonersgroepen en natuur- en milieuorganisaties in Utrecht. De actiegroep spreekt van “een ouderwets staaltje machtspolitiek”.

Kijk de uitzending:

In het coalitieakkoord stond juist dat het kabinet wilde afzien van de plannen als de regio Utrecht met alternatieven komt om het fileprobleem tegen te gaan. Daarover zou het kabinet in overleg willen met de regio. In een brief aan de Kamer zegt minister Harbers: “IenW, de provincie en de gemeente Utrecht zijn hierover in gesprek. In de contacten heeft de regio aangegeven dat op dit moment nog geen nieuw alternatief voorhanden is.” 

Alternatief plan

Maar dat overleg is er met de Kerngroep Ring Utrecht nooit geweest zegt de stichting en bovendien is er in tegenstelling tot wat minister Harbers in een brief aan de Kamer beweert, wel een alternatief plan ingediend, zegt de actiegroep: “Het Suunta 2 alternatief (naam van het plan, red.) dat wij al negen maanden geleden hebben gepubliceerd en waar het Rijk nog altijd niet op heeft gereageerd. Van Rijkswaterstaat hebben wij vernomen dat het Rijk niet wil reageren op Suunta 2 vanwege onze bezwaarprocedure bij de Raad van State. Wij vinden dat dit des te meer reden is om de procedure bij de Raad van State ‘on hold’ te zetten om zonder druk of machtsspelletjes tot het beste alternatief te komen”, schrijft de stichting in een reactie op de brief van Harbers.

Het ministerie wil al sinds 2010 de A27 bij Utrecht verbreden. Dat leidt al jaren tot veel verzet bij omwonenden en de plaatselijke politiek. De verbreding gaat ten koste van een deel van een 200 jaar oud bos in het natuurgebied Amelisweerd. 

De strijd over asfalt

In de Zembla-uitzending ‘De strijd over asfalt’ blijkt dat voormalig minister Van Nieuwenhuizen de plannen om de weg te verbreden stug bleef doorzetten. Ook al zijn de gemeente en de provincie Utrecht tegen de wegverbreding, die in 2020 werd omgezet in een tracébesluit. 

Het ministerie wil dat de snelweg wordt verbreed van 10 naar 14 rijstroken. Het alternatieve plan van de Kerngroep Ring Utrecht gaat uit van 2x6 rijstroken die inpasbaar zijn in de huidige bak en waarvoor het bos bij Amelisweerd dus niet hoeft te worden gekapt. 

Raad van State

Hoewel de gemeente en provincie Utrecht tegen de kabinetsplannen zijn, kunnen zij door de zogenoemde crisis- en herstelwet niet in beroep tegen het besluit bij de Raad van State. Dat hebben bewonersgroepen samen met natuurorganisaties uiteindelijk gedaan. Die Raad van State-zaak loopt dus nog.

Het Utrechtse gemeenteraadslid Thijs Wijstra sprak in de uitzending van Zembla over de frustratie van de lokale politiek in dit dossier: “Wij willen zorgen voor meer groen, meer bomen, en gezonde lucht in Utrecht, maar als het op dit soort fundamentele dingen aankomt worden we gewoon overruled door het rijk.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.