Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet: 40 miljard voor hervorming pensioenstelsel

08-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
helft-bevolking-denkt-niet-na-over-pensioen
Het kabinet wil de staatsschuld vanaf 2020 met 40 miljard euro laten oplopen, om de overgang naar een nieuw pensioenstelsel te verzachten. Het huidige pensioenstelsel afschaffen kost volgens het Centraal Planbureau (CPB) zo'n 100 miljard. Daarvan kunnen volgende kabinetten 40 miljard voor hun rekening nemen door een fiscale regeling. De resterende 60 miljard zullen werknemers en werkgevers moeten opbrengen door ofwel een lagere pensioenuitkering of hogere pensioenpremies gedurende 25 jaar.
Het kabinet concludeert in de Perspectiefnota ' Toekomst Pensioenstelsel ', dat door staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer is gestuurd, dat het pensioenstelsel beter kan, bijvoorbeeld met een persoonlijk pensioenpotje. Daarbij blijven risico's tot op zekere hoogte gedeeld met anderen. Meer keuzevrijheid: je kan voor of na je pensioen een bedrag ineens opnemen, of tijdelijk je premie verlagen.
De visie staat los van de huidige problemen met de lage rente, waardoor pensioenen moeten worden gekort.

Volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma zijn er de komende jaren fundamentele veranderingen nodig om het stelsel aan te passen aan de huidige arbeidsmarkt. Zij wijst erop dat mensen later met pensioen gaan, vaker van baan wisselen en vaker als zelfstandige (zzp'er) of flexwerker werken. Een steeds grotere groep werkenden bouwt onvoldoende of geen pensioen meer op als aanvulling op de AOW. Ook is er steeds meer behoefte aan keuzevrijheid en aan meer zeggenschap. ,,We moeten het stelsel bij de tijd houden'', aldus Klijnsma.
De ondernemers
De ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland onderstrepen het belang van het toekomstbestendig maken van het pensioenstelsel. Maar de keuze voor aanvullend pensioen moet blijven liggen op het niveau van ondernemingen, branches en individuen en niet verplicht worden opgelegd. De overheid moet daarbij een basisregeling in de vorm van de AOW blijven bieden.
De regering wil dat zo veel mogelijk, het liefst alle werkende Nederlanders voldoende pensioen kunnen opbouwen. Ondanks de veranderingen blijven collectiviteit, solidariteit en het verplicht karakter wezenlijke pijlers, zo verzekert Klijnsma.

ZZP-ers
De regering hoopt zzp'ers en flexwerkers te stimuleren voldoende geld opzij te zetten voor hun pensioen. Dat kan met vrijwillig pensioensparen. Maar er kan ook een verplichting komen een pensioen op te bouwen.
Stichting ZZP Nederland, belangenbehartiger voor 40.000 zelfstandigen, is geen voorstander van extra verplichtingen voor ZZP’ers: “We moeten ZZP’ers niet gaan betuttelen alsof ze werknemer zijn. ZZP’ers hebben zelf gekozen om zaken te doen voor eigen rekening en risico.”
Bonden blij met collectieve pensioengedachte
Het kabinet geeft terecht aan dat pensioenrisico's ook in de toekomst collectief moeten worden gedeeld. Dat stelden vakbonden CNV en FNV vrijdag in reacties op de toekomstvisie.,,De staatssecretaris geeft aan dat we ook in de toekomst samen pensioenrisico's blijven delen. En dat werknemers en werkgevers daar verplicht aan blijven bijdragen. Dat is goed nieuws want samen risico's delen betekent kostenbesparing en daarmee een beter pensioen'', stelde CNV-voorzitter Maurice Limmen. ,,Kortom: een welkome stap in de discussie over de toekomst van ons pensioenstelsel.''
De FNV benadrukte verder de opvatting uit de nota dat pensioen er voor iedereen moet zijn. ,,Het Nederlandse pensioenstelsel staat mede onder druk doordat veel werkenden geen pensioen opbouwen'', zei FNV-bestuurder Han Busker. ,,Ik vind het goed om te zien dat de staatssecretaris dat onderschrijft. Bij een echte baan hoort namelijk een goed pensioen. En dat gaat het beste als ons stelsel gebaseerd is op solidariteit en collectiviteit, samen delen doe je namelijk ook voor jezelf.''
In het kader van de Nationale Pensioendialoog heeft de SER in februari 2015 een advies uitgebracht over de toekomst van het pensioenstelsel. In mei 2016 is de SER naar buiten gekomen met een verkenning .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.