Justitie wil vrijspraak voor geitenhouder die Q-koorts zou hebben verzwegen
30-06-2021
•
leestijd 2 minuten
•
429 keer bekeken
•
Het Openbaar Ministerie concludeert na onderzoek dat geitenhouder Ron Grooten niet schuldig is aan het overlijden van de 20-jarige Joep van der Linden. Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat Van der Linden niet aan de gevolgen van Q-koorts is overleden, zoals werd verondersteld, maar aan epilepsie. Justitie wil dat de geitenhouder vrij wordt gesproken van de verdenking ‘dood door schuld’.
Van der Linden bezocht in 2009 met zijn klas de boerderij van Grooten tijdens het lammerseizoen. Hij raakte besmet met Q-koorts en stierf uiteindelijk in 2013 op 20-jarige leeftijd. De boer zou voor het schoolbezoek al geweten hebben van de Q-koortsuitbraak op de boerderij maar niet meteen actie hebben ondernomen. Het OM concludeert na onderzoek dat dit niet klopt en dat de boer wel tijdig aan de bel heeft getrokken.
De moeder van Joep van der Linden is ervan overtuigd dat haar zoon epilepsie over heeft gehouden aan de Q-koorts besmetting. Volgens het OM blijkt uit de verklaring van twee artsen dat epilepsie de doodsoorzaak is, maar dat dit geen verband houdt met de Q-koortsbesmetting. De epilepsie zou het gevolg zijn van een aangeboren chromosomale afwijking. Daarmee valt de bodem onder de zaak vandaan, zegt het OM. De uitspraak in de zaak is op 13 juli.
Grootste Q-koorts uitbraak ter wereld
De Q-koorts epidemie brak uit in 2007 en duurde tot 2010. Het was de grootste uitbraak van Q-koorts ter wereld. Burgers werden niet op tijd geïnformeerd en het ruimen kwam veel te laat. In drie jaar tijd zijn 50.000 tot 100.000 mensen besmet geraakt met de Q-koorts. Bijna honderd mensen kwamen te overlijden aan de gevolgen van de ziekte.