Jongeren en ouderen uit elkaar gehaald: ‘Ik zou het liefste weer terug willen’
19-02-2019
•
leestijd 4 minuten
•
139 keer bekeken
•
De jongerengroep Tegen De Onverschilligheid (TDO) woonde twee jaar lang samen met ouderen in een verzorgingshuis Tuindorp-Oost, in Utrecht. Totdat zorgorganisatie Careyn ze eind vorig jaar uit elkaar haalde. ZEMBLA volgt de jongeren bij de aftrap van een actie die ze zijn gestart om op te komen voor hun oudere ex-huisgenoten: "Er zijn hier vriendschappen ontstaan en dat wordt uit elkaar getrokken vanwege vastgoedbeleid en dat is heel erg jammer."
Het vijftig jaar oude gebouw waarin de jongeren en ouderen samenwoonden, moet plaatsmaken voor nieuwbouw. De jongeren moesten het gebouw eerder dan gepland uit omdat een deel van het gebouw al werd overgedragen aan de vastgoedontwikkelaar. De Careyn-besluiten leidden
tot maandenlang durend verzet
van bewoners, hun familieleden en de jongeren. Maar Careyn zette haar pl
annen door. Het zorgde voor veel stress onder de hoogbejaarde bewoners, ze moesten twee - in sommige gevallen zelfs drie keer - verhuizen. Onzekerheid bepaalde maandenlang de sfeer.
Het manifest ‘
Geef ouderen hun stem terug
’ is door de jongeren opgezet omdat ouderen simpelweg geen stem meer hebben in wat er met hen gebeurt, legt initiatiefnemer Wouter Smink (26) uit.
Vriendschappen
"Ik zou het liefste weer terug willen", zegt Wouter op de vraag of hij nog een keer mee zou doen met een soortgelijk project. "Ik heb ervaringen opgedaan die ik nergens anders in m’n leven opdoe. Er zijn hier vriendschappen ontstaan en dat wordt uit elkaar getrokken vanwege vastgoedbeleid en dat is heel erg jammer."
De 100-jarige Maria Piël woont in verzorgingshuis Tuindorp-Oost en ondertekent het manifest:
Wonen in een verzorgingshuis is vanzelfsprekend anders dan in een studentenhuis. "
De televisie stond soms zo hard, vooral tijdens voetbalwedstrijden", vertelt Martijn Baart (35), een van de leden van de actiegroep TDO. "Ik schrok vaak van het harde geklop de deur van m’n buren, omdat ze het anders niet hoorden", zegt oud-bewoner Marit de Jong (27).
Stoet naar verzorgingshuis
De viertallige actiegroep
Tegen de onverschilligheid
loopt samen met Hugo Borst, Carin Gaemers en SP-kamerlid Maarten Hijink in een stoet naar verzorgingshuis Tuindorp-Oost om daar de manifestatie te laten ondertekenen.
De jongeren van TDO zijn strijdlustig. Ze hebben van dichtbij gezien hoe het eraan toegaat in de zorg. Martijn vertelt over zijn opa die in hetzelfde verzorgingshuis woonde: "Het eten werd op de tafel gezet, terwijl mijn opa in bed lag en niet kon lopen." Er waren vaak invallers die niet wisten wat de situatie van de oudere was. "Al zorgde dat ook voor grappige situaties", vertelt Marit. Zo was het bed van Marit uit het niets opgemaakt door een verzorger. Of er stond opeens melk en ontbijtkoek in de koelkast van ex-bewoner Sanne Heemskerk (28), omdat de zorgmedewerkers dachten dat er een oudere woonde.
Tragisch
SP-kamerlid Maarten Hijink vindt het tragisch hoe het project is geëindigd. Hijink is vaker in het verzorgingshuis geweest en hoorde recent over ouderen die twee, soms drie keer moeten verhuizen binnen een korte tijd. “Dat kan gewoon niet bij mensen die 100 of ouder zijn.” Aan Hijink is de eer om het manifest als eerste te ondertekenen.
Onbegrip
Hugo Borst en Carin Gaemers lanceerden twee jaar geleden het manifest '
Scherp op Ouderenzorg
'.
Ze herkennen het onbegrip bij de jongeren en lopen mee in de stoet naar het verzorgingshuis. "Het is fijn om te zien dat mensen van een andere generatie hetzelfde roepen als wat wij vinden." Sinds het protest van Borst en Gaemers is er twee miljard extra uitgetrokken voor de zorg. "Er zijn veel goede dingen veranderd in de zorg", vertelt Gaemers, "maar het gaat veel te sloom." Ze vinden het 'dom en een gemiste kans' dat zorginstelling Careyn niet aanwezig is om het manifest te ondertekenen.
Wouter hoopt dat de Raad van Bestuur van Careyn het uiteindelijk wél ondertekent. "Anders zou Careyn ontkennen dat dit een ontzettend goed project is." Uiteindelijk wil de actiegroep het manifest overhandigen aan het bestuur en vragen: "Hoe kan het dat er zo weinig rekening is gehouden met dit project?"
Oude bomen moet je niet verplanten
De afgelopen maanden heeft ZEMBLA het project in Tuindorp-Oost gevolgd en dat is aankomende donderdag te zien in de uitzending 'Oude bomen moet je niet verplanten'.
Het manifest is
hier
te lezen en inmiddels meer dan 22.000 keer ondertekend.