Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Jacht op Mladic

  •  
09-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
Waar is generaal Ratko Mladic? Hoe kan het dat deze grootste oorlogsmisdadiger van na de Tweede Wereldoorlog nog steeds vrij rondloopt? ZEMBLA volgt hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslaviëtribunaal op zijn dienstreis naar Belgrado om antwoord op deze vragen te vinden. Want nog steeds is de jacht op Mladic niet voorbij. Brammertz heeft haast want zijn tribunaal is nog maar anderhalf jaar operatief. Voor die tijd moet de man die verantwoordelijk wordt geacht voor de moord op 7500 moslimmannen in Srebrenica, gepakt en berecht zijn.

Grote held
Zembla volgt Serge Brammertz als die onder zware politiebewaking de Servische president Tadic en collega-aanklager Vukcevic bezoekt. Brammertz wil de druk opvoeren. De arrestatie van Mladic is echter geen populair onderwerp in dit gedeelte van de Balkan, want de meeste Serven beschouwen de generaal nog steeds als hun grote held. En dat geldt niet alleen voor de bevolking. Ook binnen de geheime dienst geniet de generaal nog grote populariteit. En dat bemoeilijkt zijn opsporing. 

Van schuiladres naar schuiladres
In de eerste jaren na de oorlog kon Mladic zich nog in het openbaar vertonen. Hij was te gast op feestjes en werd gefilmd tijdens zijn wintersportvakantie. Daarna dook hij onder en werd hij volgens aanklager Vukcevic vooral beschermd door de militaire top.  Die zorgde ervoor dat de generaal van schuiladres naar schuiladres ging. Een tijd verbleef hij in militaire barakken en daarna verhuisde hij naar een troosteloze nieuwbouwwijk van Belgrado. Hij werd rondgereden door dienstplichtige soldaten. Een vader van zo’n dienstplichtige vertelt in ZEMBLA hoe het leger maatregelen treft om de informatie geheim te houden; zijn zoon werd op de laatste dag van zijn dienstplicht werd vermoord.

Meer vrienden dan vijanden
Tot op heden is de Servische justitie er ook niet in geslaagd om de handlangers van Mladic te veroordelen. ZEMBLA spreekt met  Mladic vroegere helicopterpiloot S. Ristic. Hij zou appartementen voor de generaal hebben gehuurd en hem hebben voorzien van medicijnen. Ristic bevestigt dat Mladic nog steeds veel vrienden heeft in het leger. Mensen die hem allemaal willen helpen. Hij heeft nog steeds meer vrienden dan vijanden. Dat verklaart ook dat de 15 miljoen euro, die op het hoofd staat van Mladic, nog steeds door niemand wordt opgeëist. Volgens advocaat Popovic zou dat overigens ook niet verstandig zijn omdat er grote kans bestaat dat deze persoon het ‘verraad’ van Mladic met de dood zal moeten bekopen.
De Bosnische mensenrechtenorganisatie Jeugdinitiatief voor Mensenrechten heeft een website geopend waarop de genocide van Srebrenica interactief in kaart wordt gebracht. Op www.srebrenica-mappinggenocide.com zijn zeventien kaarten en 220 minuten video te zien.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor