Voor het eerst heeft een rechter een causaal verband gelegd tussen mobiel telefoongebruik en een hersentumor. Een rechter in Italië heeft geoordeeld dat een mobiele telefoon de oorzaak was voor een goedaardige hersentumor.
De
Guardian
meldt dat Roberto Romeo verklaarde dat hij 15 jaar lang elke werkdag drie tot vier uur lang moest bellen voor zijn werkgever.
Een medische expert schatte de schade die Romeo had opgelopen op 23 procent van zijn lichamelijke functie, waardoor de rechter een vergoeding van 500 euro per maand eiste, die door INAIL, een nationale verzekeringsregeling voor arbeidsongevallen betaald zal moeten worden. Hoewel de tumor goedaardig is, moest het gehoororgaan van Romeo worden verwijderd. Hij kan aan één kant hierdoor niet meer horen.
Wetenschappelijke studies van potentiële gezondheidsrisico's van mobiele telefoons concluderen dat zij geen ernstig risico vormen voor de gezondheid van de mens bij normaal gebruik. Zwaarder gebruik kan een risico vormen volgens andere studies. Veel deskundigen zeggen dat het te vroeg is om een goede beoordeling te maken van wat een relatief nieuwe technologie is.
In 2011 classificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de blootstelling aan de straling van mobiele telefoons als ‘mogelijk kankerverwekkend’, nadat een werkgroep van dertig wetenschappers uit veertien landen een aantal wetenschappelijke studies had beoordeeld, die een verband tussen kanker en het gebruik van mobiele telefoons aantonen.
Het RIVM concludeerde in 2016 dat de invloed van elektromagnetische straling op de menselijke gezondheid moeilijk is aan te tonen. De onderzoeksinstelling geeft in de conclusie van het onderzoek aan dat sterke elektromagnetische velden op werkplekken, bijvoorbeeld bij elektrisch lassen of bij radarinstallaties, directe gezondheidseffecten kunnen veroorzaken bij mensen, zoals prikkeling van zenuwen of opwarming van organen. Ook zijn er aanwijzingen dat er een verband is tussen laagfrequente elektromagnetische velden en de mate waarin de zenuwziekte ALS voorkomt.
Het onderzoek naar de invloed van elektromagnetische velden is door het
RIVM
uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken. Dit ter voorbereiding op nieuwe wetgeving in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Ook komt er in de loop van dit jaar een nieuwe Europese richtlijn die werknemers beter tegen elektromagnetische velden moet beschermen.
In de ZEMBLA uitzending ‘
Ziek van je mobieltje
’ zegt de Belgische kinderoncoloog Stefaan van Gool dat kinderen grotere gezondheidsrisico’s lopen door het gebruik van een mobiele telefoon dan volwassenen. Dat komt doordat de straling, afkomstig van de telefoon, dieper doordringt in de schedel van een kind dan in de schedel van een volwassene.
In Frankrijk en Oostenrijk wordt het voorzorgsprincipe gehanteerd, om kinderen te beschermen, hebben die landen mobiel bellen op scholen verboden. In Nederland is het opvallend stil. In ZEMBLA aandacht voor de onderschatte gevaren van de mobiele telefoon.