De organisatie die namens de Verenigde Naties arbeidsomstandigheden monitort luidt de noodklok: Nederland houdt zich niet aan gemaakte afspraken rondom langdurig zieken. Ons land schendt een belangrijk internationaal verdrag over arbeidsongeschiktheid, wat leidt tot 'grote zorgen' bij de VN.
Emeritus-hoogleraar Paul Van der Heijden, gespecialiseerd in internationaal arbeidsrecht, benadrukt de ernst van de zaak: “Het gaat over ‘deep concerns’. Dat is de strengste term die ze kunnen gebruiken. Die wordt ook gebruikt als het gaat over Oeigoeren in China of als het gaat over kinderarbeid in Congo.” In dat rijtje staat nu dus ook: Nederland. Dat komt vooral door de Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), die in 2005 in werking trad als de opvolger van de WAO.
Hoe terecht is de kritiek? Wat wil en kan de regering doen, en op welke termijn? Volstaat het om de WIA aan te passen, of is een hele nieuwe wet nodig? En is daar wel voldoende politieke wil voor? Dat en nog meer legde verslaggever Frederick Mansell voor aan Karien van Gennip, die het dossier als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verantwoordelijk onder haar hoede heeft.
Een aantal fragmenten uit het vraaggesprek zijn gebruikt in de Zembla-uitzending ‘Helden in de bijstand.‘ Om een zo eerlijk en volledig mogelijk beeld te schetsen van zowel onze werkwijze als het weerwoord van de minister, publiceren we het ruim 25 minuten durende interview nu integraal.
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.