Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Interview met Jan Pronk: Hulp of Handel

01-11-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
jan pronk
Al zijn hele carrière streeft oud-minister Jan Pronk  naar rechtvaardigheid in de wereld. Twee keer is hij minister van Ontwikkelingssamenwerking, en daarnaast werkt hij als speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Soedan om vrede te brengen in de regio Darfur. Pronk geldt jarenlang als het zogeheten linkse geweten van de PvdA. Tot hij zijn lidmaatschap twee jaar geleden opzegt. Hij voelt zich niet meer thuis bij de PvdA die als regeringspartij instemt met forse bezuinigingen op het ontwikkelingsbudget. Ook spreekt hij zich openlijk uit tegen het huidige ontwikkelingsbeleid waarbij handel en hulp steeds meer hand in hand gaan en de minister van Ontwikkelingssamenwerking, tevens de minister van Buitenlandse Handel is.
We spreken oud-minister Pronk voor onze uitzending over handel en hulp in Ethiopië. In dit Oost-Afrikaanse land vestigden zich in korte tijd al ruim 130 Nederlandse ondernemers. De meesten met financiële steun van de Nederlandse ambassade.

Wat is uw kritiek op het beleid van de koppeling van hulp aan handel?

“Het grootste bezwaar is dat het om geld gaat dat eigenlijk bedoeld was voor armoedebestrijding en zaken als basisonderwijs en schoon drinkwater. Dat geld wordt nu uitgegeven aan Nederlandse ondernemers. Gezonde bedrijven hebben helemaal geen subsidie nodig. Met die subsidies verstoren we ook nog eens de markt want andere Westerse regeringen krijgen het gevoel dat ze niet kunnen achterblijven en dat ook zij hun bedrijfsleven moeten subsidiëren. En zo verspillen we met z’n allen geld dat beter aan hulpverlening uitgegeven kan worden. “

Nederlandse investeerders zeggen dat ze de lokale bevolking helpen met de bouw van scholen en ziekenhuizen en dus zo voor ontwikkeling zorgen.

“Het argument dat een buitenlandse onderneming ook leuke dingen doet voor de mensen is ouderwets. Textielfabrikant Van Heek deed vroeger ook leuke dingen voor de mensen in Twente. Een schooltje, de zorg voor ouden van dagen en de aanleg van wegen zijn essentiële zaken in een samenleving.  Die laat je niet over aan toeval en charitas. Het is een publieke taak die gefinancierd moet worden uit belastinginkomsten.”

Waarom bouwen die Nederlandse bedrijven in Afrika scholen en ziekenhuizen?

“Het is een vorm van indirecte corruptie. Ze doen dat om een argument te hebben om binnen te komen in een land. Ik moet vaststellen dat er natuurlijk ook ondernemers zijn die het doen omdat ze getroffen zijn door de armoede aldaar . Maar je doet pas echt goed als je eerlijke lonen betaalt, geen belasting ontduikt, je houdt aan de wetten van het land, en wanneer je niet corrupt bent. Wanneer je de wetten van goed koopmanschap respecteert. Dan hoef je niets extra’s te doen. Dat laat je over aan het desbetreffende land zelf. Maar je moet dat land daar wel toe in staat stellen.”

Wordt er dan belasting ontdoken door Nederlandse bedrijven?

“Ik ken de huidige situatie in Ethiopië niet. Maar over het algemeen zie je dat het bedrijfsleven vaak lage belastingtarieven afdwingt bij de regeringen van ontwikkelingslanden. Die regeringen hebben onvoldoende macht om zich daartegen te verzetten. Het gevolg is dat de belastinginkomsten van zo’n land erg tegenvallen. En dat is verkeerd. Daarom zouden ontwikkelingslanden gezamenlijk een vuist moeten maken tegen het internationale bedrijfsleven.”

Ook Heineken heeft ruim een miljoen euro aan subsidie ontvangen, sinds het bedrijf daar twee staatsbrouwerijen heeft overgenomen en een hele nieuwe brouwerij heeft gebouwd.

“Bij Heineken zet ik een extra groot vraagteken omdat bier tot alcoholisme leidt. Als je bier voor de binnenlandse markt gaat produceren, moet je mannen eerst zover zien te krijgen dat ze jouw bier gaan drinken. Je moet ze verleiden om hun geld niet aan een niet-essentieel product als bier uit te geven. En als ze het aan bier uitgeven, ontbreekt in die gezinnen misschien net het geld om de kinderen naar school te kunnen sturen. Of om een schooluniform of voedsel te kopen. De bevordering van bier heeft grote  consequenties voor met name vrouwen in dorpen en slumps. Als ik ontwikkelingshulp zou willen besteden  aan de bevordering van investeringen, uitgevoerd door een Westerse onderneming, zou ik op geen enkele manier überhaupt iets willen doen in deze richting.”

Premier Rutte roemde Heineken tijdens zijn speech bij de VN in New York. Het was een goed voorbeeld van hoe handel tot ontwikkeling in een land kan leiden.

“ Ik heb de heer Rutte wel vaak betrapt op uitlatingen die laten zien dat hij niet weet  waar hij het over heeft.”

En dit is zo’n uitlating?

“Zeer zeker.”

Maar Heineken zorgt voor werkgelegenheid in Ethiopië?

“Dat is een tamelijk onzinnig argument want waarom zou het Heineken moeten zijn die werkgelegenheid creëert? Waarom niet een lokale brouwerij? Of waarom niet een brouwerij die afkomstig is uit een ander land?”
Op dit moment is het onrustig in Ethiopië. De bevolking protesteert onder andere tegen ‘landgrabbing’. De regering geeft hun grond weg aan buitenlandse investeerders. Het leger grijpt hard in waardoor er afgelopen december 140 mensen omkomen. Tijdens die demonstraties zijn ook twee Nederlandse boerderijen in vlammen opgegaan. Hoe moet Nederland in deze situatie handelen?
“Als je daar als buitenlandse ondernemer gaat zitten, word je ongewild partij in het conflict. En dat geldt ook voor de Nederlandse regering die partij is geworden omdat ze bij de Ethiopische regering heeft gelobbyd en subsidie aan die Nederlandse bedrijven heeft geven. Daar moet je uitermate voorzichtig mee zijn. Je moet dat als Nederlandse regering eigenlijk ook niet willen. Je moet protesteren tegen schendingen van mensenrechtenschendingen. Maar wellicht had je het geweld kunnen voorkomen door die investering niet mogelijk te maken, door geen subsidie te geven.”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.