Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Intensief toezicht op UMC Utrecht nog niet voorbij

09-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Ziekenhuiscalamiteiten deel 2
De Inspectie voor de Gezondheidszorg blijft voorlopig intensief toezicht houden op het UMC Utrecht. Sinds 6 april 2016 stond het UMC onder verscherpt toezicht van de inspectie nadat Zembla had onthuld dat het Medisch Centrum twee dodelijke incidenten niet had gemeld en een in opspraak geraakte arts toch weer aan het werk had laten gaan. Het verscherpte toezicht, een zware maatregel van de inspectie, is deze week opgeheven. Maar daarmee is het inspectieonderzoek naar de misstanden in het ziekenhuis nog niet afgerond.
Onderzoek naar werkwijze UMCU nog niet voorbij
Het beëindigen van het verscherpt toezicht staat los van het inspectieonderzoek naar de kwaliteit en veiligheid van de zorg op de afdelingen KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde) en HHCO (Hoofd-halsoncologie). Dat onderzoek is nog niet afgerond. De inspectie blijft de werkwijze binnen het UMC Utrecht ook na het opheffen van het verscherpt toezicht intensief volgen om te kijken of de beloofde verbeteringen daadwerkelijk worden doorgevoerd. Ook moet de raad van bestuur de inspectie voorlopig blijven informeren over de voortgang.
UMCU boekt ‘concrete vooruitgang’
De inspectie heeft in de afgelopen zes maanden intensief contact gehouden met de raad van bestuur van het UMC Utrecht. De raad van bestuur stelde een herstelplan op en stuurde daar maandelijkse voortgangsrapportages over aan de inspectie. Volgens de inspectie heeft de raad van bestuur de inspectie ‘adequaat geïnformeerd over aangelegenheden die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg. Daarnaast boekt het UMC Utrecht concrete vooruitgang in aangekondigde verbeteringen’, aldus de inspectie.
‘Er is ons een spiegel voorgehouden’
In een reactie laat het ziekenhuis weten door te gaan met het doorvoeren van veranderingen. ”Het afgelopen halfjaar is ons een spiegel voorgehouden. Zorg is pas goed als die door onze patiënten en hun naasten als goed wordt ervaren, en daar hadden wij werk te doen'', aldus Margriet Schneider, bestuursvoorzitter van het UMC Utrecht.
Het inspectieonderzoek naar de misstanden zal naar verwachting in november zijn afgerond.
Meerdere calamiteiten
In de aflevering ‘Ziekenhuiscalamiteiten Deel 1’ bracht Zembla vorig jaar een angstcultuur op de KNO-afdeling aan het licht en onthulde een aantal calamiteiten, waarvan enkele met dodelijke afloop, die het ziekenhuis niet had gemeld bij de Inspectie. Ook in het Maxima Medisch Centrum werd een medische misstap verzwegen .
'Met de neus op de feiten gedrukt'
In eerste instantie ontkende de Raad van Bestuur in Utrecht dat er problemen waren, maar later liet het UMCU weten dat Zembla 'ons met de neus op de feiten heeft gedrukt'. De uitzendingen leidden tot kamervragen en de uiteindelijke verscherpt toezichtstelling van de Inspectie van de Gezondheidszorg.
Kijk hier alle drie de afleveringen terug.
Meer achtergrondverhalen bij deze uitzendingen kun je lezen in ZEMBLA Extra .
Bekijk ook het interview met Zembla-journalist Ton van der Ham over de medische misstanden in het UMCU 
Bron: ANP/ IGZ
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor