Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Inspectie: slachtoffers voelen zich door zedenrechercheurs ontmoedigd om aangifte te doen

23-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
loneliness flickr.com

Zedenrechercheurs moeten slachtoffers niet langer ontmoedigen om aangifte te doen. Dat doen ze nu vaak onopzettelijk wel, stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid in een nieuw rapport.

Slachtoffers die negatieve ervaringen hebben met zedenrechercheurs ‘voelen zich gestuurd om geen aangifte te doen, zij voelen zich onvoldoende geholpen en verwachten frequenter op de hoogte te worden gehouden over hun zaak’, aldus het rapport.

Niet serieus genomen
Zo krijgen slachtoffers vaak uitvoerig te horen welke negatieve gevolgen een aangifte kan hebben. Zij doen dit om slachtoffers zo volledig mogelijk te informeren over het vervolg, constateert de Inspectie, maar dat kan mensen juist afschrikken. Ze worden bovendien vrijwel altijd gewezen op de mogelijkheid er nog over na te denken voor de aangifte wordt opgenomen. Dat zorgt ervoor dat ze het gevoel krijgen dat de politie hun afraadt om aangifte te doen of hen niet serieus neemt.

Lees ook: De Tinderdate van Lindsay eindigde in een nachtmerrie

Ook staat er in het rapport dat zedenrechercheurs zelf contact dienen te leggen met het slachtoffer, als hij of zij niks meer laat horen, maar dit gebeurt niet altijd. Slachtoffers ervaren het als een drempel om zelf weer contact te moeten leggen.

‘Meer tijd om slachtoffers te begeleiden’
Zedenrechercheurs moeten meer aandacht schenken aan de verwachtingen en behoeften van slachtoffers, vindt de inspectie. “Het bieden van maatwerk in elke zaak is een complexe opgave. Het mag van de zedenrechercheurs verwacht worden dat zij zich – binnen hun mogelijkheden – inzetten om aan te sluiten op de behoeften en verwachtingen van de slachtoffers”, zo staat er in het rapport. Ze moeten dan ook  versterking krijgen, zodat ze meer tijd hebben om slachtoffers te begeleiden. 

De Inspectie wil aan het einde van dit jaar weten welke verbeteringen de politie heeft getroffen en hoe zij die uitvoert.

Verstijfd van angst
In Nederland heeft 15 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen weleens seks tegen de wil meegemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Kenniscentrum Rutgers in 2017. De meeste mensen denken dat ze in zo’n situatie zullen schreeuwen, rennen of vechten. Maar het merendeel van de slachtoffers reageert heel anders: ze doen niets. Ze voelen zich verstijfd van angst.

Bekijk hier de uitzending ‘Verstijfd van angst’:

Lees hier het rapport:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor