Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Illegale kap in tropisch regenwoud toegenomen tijdens coronacrisis

22-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
519 keer bekeken
  •  
amazone kap
De illegale kap in tropisch regenwoud in de wereld is in maart sterk toegenomen. Onderzoekers van natuurbeschermingsorganisatie WWF, het World Wide Fund for Nature, denken dat dit te maken heeft met de coronapandemie.  

De onderzoekers keken naar de satellietgegevens van 18 landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De gegevens zijn afkomstig van de Global Land Analysis and Discovery (GLAD) - database van de Amerikaanse universiteit van Maryland. Uit de de satellietbeelden blijkt dat in maart 2020, 645.000 hectare tropisch bos werd vernietigd. Volgens de onderzoekers is dat meer dan zever keer de oppervlakte van Berlijn.

150 hoger dan in 2017 tot 2019 
De kap is ook nog eens toegenomen: de ontbossing is gemiddeld 150 procent hoger dan een jaar eerder in die maand. 'Het verdwijnen van bos wordt bijna altijd door mensen veroorzaakt, omdat zelfs bosbranden bijna altijd te wijten zijn aan menselijk handelen," stellen de onderzoekers. Ze zien een toename in bijna alle landen. Zo wordt er in Azië flink gekapt: in Indonesië, Cambodja, Myanmar, Maleisië en Thailand is de ontbossing in maart 2020 aanzienlijk hoger dan in 2018 en 2019. De ontbossing in Maleisië is in maart 2020 met bijna 70 procent toegenomen.

De verliezen zijn het hoogst in Zuid-Amerika met een stijging van ongeveer 167 procent. In Brazilië lag het niveau van de ontbossing vorig jaar maart al vrij hoog met 70.000 hectare aan bos dat verdween. In maart 2020 is dat opnieuw fors gestegen met 55 procent. In de Zembla-uitzending 'Ramp in het regenwoud - deel 2' is te zien hoe de vernietiging van het grootste regenwoud ter wereld alarmerende vormen aanneemt. Een van de belangrijkste oorzaken is de teelt van soja. Nederland is als landbouwgrootmacht, één van de belangrijkste importeurs van die soja uit Brazilië. 

Kijk hier: 'Ramp in het regenwoud - deel 2'
Corona
Volgens de onderzoekers van het WWF is de toegenomen kap geen toeval: "Volgens onze plaatselijke collega's wordt het bos nog meer bedreigd dan voorheen door politieke maatregelen tegen de epidemie. De staatscontrole is ernstig beperkt. Er is momenteel minder politie en er zijn minder rangers in het bos. Vooral de gebieden van de inheemse bevolking worden bedreigd. Beschermde gebieden worden niet gerespecteerd en illegale houtkappers grijpen nu hun kans."  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.