Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Ik ga echt geen mensen wassen’, zei hij op zijn achttiende, nu schrijft hij erover

26-07-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1150 keer bekeken
  •  
tommie niessen 2
"Mijn moeder werkte al in de zorg en zei tegen mij toen ik achttien was: 'waarom probeer jij dat niet?' 'Ik ga echt geen mensen wassen', dacht ik meteen." Tommie Niessen uit Helmond had een negatief beeld van de zorg. Datzelfde beeld heerst bij veel jongeren en dat is een groot probleem, want er zijn nu al ernstige personeelstekorten. De jonge Brabander heeft het tot zijn missie gemaakt om daar iets aan te doen. Inmiddels is hij 26 jaar en werkt hij als verpleegkundige.  In verhalen en vlogs vertelt hij met enthousiasme en passie over zijn werk. En de respons is overweldigend.
Tommie Niessen
Hij schrijft pas een maand over zijn werk als zzp’er in de zorg en wist vanuit het niets 8.500 volgers op Facebook aan zich te binden. Drie scholen hebben gevraagd of de verpleegkundige een gastles wil komen geven en een groot samenwerkingsverband van zorgorganisaties in de regio waar Tommie werkt, wil hem helpen bij het maken van vlogs. "De reacties zijn super. Ik sta ervan versteld. Ik krijg heel veel berichten. Bijvoorbeeld van mannen die mede door mij geïnspireerd zijn om in de zorg te gaan werken. Dat is echt geweldig om te lezen."
De website van Tommie Niessen
Grote personeelstekorten in de zorg
Mensen als Tommie lijken nodig want zorgorganisaties luidden vorige maand nog de noodklok. Na jarenlang bezuinigen op de zorg, wil de overheid nu weer investeren. De zorg is intussen zo impopulair geworden, dat steeds minder jongeren in de richting studeren en veel mensen stopten met het werk en iets anders zijn gaan doen. Vacatures raken moeilijk opgevuld. Zo staan er in de provincie Brabant waar Tommie werkt momenteel ruim 1100 vacatures in de sector open.
"Het is natuurlijk niet stoer als je als jongen van achttien in de zorg werkt. Mijn vrienden maakten er ook grappen over."
Tommie koos na verschillende pogingen tot andere studies toch met enige tegenzin voor de zorg, omdat hij niet meer wist wat hij moest doen. "Het is natuurlijk niet stoer als je als jongen van achttien in de zorg werkt. Mijn vrienden maakten er ook grappen over. En de eerste reactie als je het vertelt is: ‘dan moet je mensen wassen’. De negatieve berichten in de media helpen niet om iets aan dat beeld te veranderen. Terwijl we nog steeds zo ongeveer de beste zorg van Europa hebben. En de zorg is zoveel meer dan alleen mensen wassen."
'Geen manskerel aan mijn lijf!'
Wat zijn verhalen zo succesvol lijkt te maken is de eerlijkheid. Zo moest hij een keer een mevrouw douchen die dat weigerde: ‘er komt geen manskerel aan mijn lijf!, zei ze. Tommie sprak met haar en ze vertelde dat ze jarenlang slecht is behandeld door een man die alcoholproblemen en losse handjes had. Hij vertelt vervolgens openhartig hoe hij met de vrouw in gesprek ging en wat zijn gedachten erbij waren:
"In dit geval moet je gewoon respecteren dat ze het niet wil. We moeten er dan voor zorgen dat er geen mannen komen bij mevrouw. Tenminste dat vind ik."
tommie niessen 2
In een ander verhaal vertelt hij over een 94-jarige vrouw waar hij een speciale band mee had. Ze was eenzaam, maar dreef daar de spot mee en was altijd positief: "Je leeft maar één keer menneke , je moet genieten. Voor dat je het weet zit je er ook zo bij, zoals ik nu." Dan krijgt Tommie te horen dat de vrouw in haar stoel is overleden. "Waarschijnlijk had mevrouw een hartstilstand gehad. Toen ik dit hoorde raakte mij dit echt. Ik kon er bijna om huilen." Maar in de geest van de positiviteit van de vrouw sloot Tommie vrede met het overlijden van de dame:
"Ik heb veel van haar kunnen leren door de manier waarop zij naar dingen keek. Dit vergeet ik nooit meer."
Wat anderen cool vinden
Na de verhalen van Tommie Niessen doken er nieuwe initiatieven van jongeren en mannen in de zorg op. Zo vloggen er drie jongeren die werkzaam zijn bij zorgorganisatie Laurens over hun werk en zorgorganisatie Valkenhof is een campagne gestart om mannen in de zorg te krijgen.
 Niessen gaat voorlopig door met zijn verhalen en wil het verder uitbouwen met meer video’s. Wat hij jongeren die twijfelen om in de zorg te gaan werken vooral mee wil geven is dat ze zich niet moeten laten beïnvloeden door meningen over de zorg. "Ze moeten het proberen en ervaren. Veel jongeren maken keuzes op basis van wat anderen cool vinden, omdat ze het zelf niet goed weten. Dat had ik ook. En misschien vind je werken in de zorg wel helemaal niks, want het moet wel in je zitten. Je komt er uiteindelijk maar op één manier achter: door het te proberen." 
Bekijk ook onze uitzending over dit onderwerp: ' Zorg om de zorg ':
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.