Voedingsmiddelen zijn tussen 2010 en 2020 gemiddeld 18 procent duurder geworden, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Voedingscentrum. De prijzen van gezondere producten stegen harder dan die van ongezonde producten. IJs en snoep werden zelfs goedkoper. “Zorgelijk”, zegt het Voedingscentrum.
Gezondere producten werden de afgelopen tien jaar gemiddeld ruim 21 procent duurder. De prijs van eieren steeg het meest, onder meer door de gevolgen van de fipronilcrisis, waarbij eieren besmet raakten. Daarnaast werd melk duurder, onder andere door gestegen prijzen bij boeren. Ook producten gemaakt van vis stegen in prijs.
De prijsstijging bij verse groenten was het afgelopen decennium met 6 procent veel minder sterk dan die van fruit. Vers en gekoeld fruit steeg in die periode ruim een kwart in prijs. Die prijsschommelingen zijn volgens het CBS mede afhankelijk van het weer, dat invloed heeft op de oogst. Bij de dranken stegen de prijzen van gezondere varianten zoals mineraal- of bronwater sterker dan bij ongezondere zoals frisdranken. Dat komt door de verhoging van de verbruiksbelasting in 2016, stelt het CBS.
Lees ook: Hoe gezond zijn lightproducten nu echt?
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.