Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

IGZ advies: mijd bekkenbodemmatjes

18-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
veiligheid-van-hartimplantaten-is-niet-voldoende-getest
De Inspectie voor de Gezondheidszorg adviseert artsen terughoudend te zijn met het plaatsen van bekkenbodemmatjes bij vrouwen met verzakkingsproblemen. Met zo'n matje van kunststof gaas worden vrouwen soms van de kwaal afgeholpen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft in de afgelopen jaren zo’n 290 meldingen ontvangen, voornamelijk van patiënten en enkele van fabrikanten, van ernstige complicaties na de toepassing van bekkenbodemmatjes. Op grond van de eerste meldingen werd informatie verzameld, waarna besloten werd de hele keten van fabrikanten, zorgaanbieders en patiënten te onderzoeken. Sinds 2005 zijn tussen de 10.000 en 16.000 matjes geplaatst.

Vrouwen kunnen de rest van hun leven pijn hebben en onder meer incontinent worden. De inspectie adviseert daarom de matjes niet meer te gebruiken bij een eerste operatie. Pas als zo'n eerste operatie te weinig resultaat heeft gehad, mag een bekkenbodemmatje worden toegepast. Degene die de operatie uitvoert, moet bovendien voldoende ervaring met de ingreep hebben en de patiënt moet vooraf beter worden geïnformeerd over risico’s en eventuele complicaties als gevolg van de operatie.
In 2008 waarschuwt de Amerikaanse inspectie al voor gebruik van de matjes vanwege ‘ een belangrijke vermindering van de levenskwaliteit door ongemak en pijn’ . Maar in Nederland volgt geen waarschuwing. Volgens gynaecoloog Ellen Everhardt van het Medisch Spectrum Twente, voormalig voorzitter van de Vereniging voor Gynaecologie, zouden deze matjes niet goedgekeurd worden als het een medicijn was. ‘ Bij dit soort medische hulpmiddelen die levenslang in het lichaam blijven bestaan, moeten de eisen toch minstens zo streng zijn als bij medicijnen, ’ zegt zij in ZEMBLA – ‘Operatie proefkonijn’

De hoofdvraag van het onderzoek van de Inspectie was of de gemelde complicaties aanleiding geven tot het uit de handel halen van de bekkenbodemmatjes, het verbieden van de toepassing bij de behandeling van een verzakking bij de vrouw, of het treffen van andere maatregelen. Op basis van de verzamelde informatie is echter gebleken dat ook veel vrouwen baat hebben bij de ingreep en er zijn weinig alternatieven beschikbaar voor de conventionele ingreep zonder de matjes. Een verbod of de toepassing ervan zou daarom ook nadelen voor patiënten hebben.

De gynaecologenvereniging NVOG werkt aan een verplicht nationaal register van vaginale implantaten (matjes), zodat alle vrouwen bij wie in Nederland een matje wordt geplaatst, goed kunnen worden gevolgd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.