Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ICT-chef Nationale Politie vertrekt

25-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
opsporing-verzocht
Oud-politiechef Aad Meijboom heeft deze week zijn functie als ICT-directeur bij de te vormen Nationale Politie neergelegd. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dat woensdag gemeld.

De ex-korpschef van Rotterdam-Rijnmond treedt terug naar aanleiding van een rapport over het pakket maatregelen om de automatisering bij de politie te verbeteren. Een onafhankelijke commissie van deskundigen uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap keek naar een aanvalsplan om de ICT bij de politie te verbeteren en concludeerde dat de aansturing beter moet.

Basisvoorziening Handhaving (BVH)
Vanaf 2014 wordt de nieuwe, integrale Basisvoorziening Politie stapsgewijs ingevoerd. Tot die tijd wordt er flink gesleuteld om het huidige BHV te verbeteren.

De Basisvoorziening Handhaving (BVH) is een uitgebreide database waarin de politie alle bekeuringen, processen verbaal, observaties en andere handelingen van agenten invoert. Dit systeem is jaren geleden in gebruik genomen als vervanging voor de verschillende bestaande systemen, zoals X-Pol, BPS en Genesis. De BHV is geen echte vervanging, maar een zeer ingewikkeld systeem dat de oude systemen met elkaar verbind.

'Opsporing verzocht'
De computersystemen van de politie werken echter zo slecht en zijn zo gebruiksonvriendelijk, dat rechercheurs maar de helft van alle opsporingsinformatie in het systeem zetten. Dat zegt de Utrechtse korpschef S. Heijsman in de ZEMBLA-aflevering ‘Opsporing verzocht!’ in 2011. Hierdoor gaat cruciale informatie verloren waardoor verdachten niet worden opgepakt. Heijsman: ‘ Per jaar leveren we nu acht tot tien procent minder dossiers aan het Openbaar Ministerie aan, zo’n 20.000 verdachten. ’ Sinds de invoering van de systemen lopen er daardoor naar schatting 40.000 verdachten vrij rond.

Senaat wil hoorzitting over Nationale politie
Er komt een hoorzitting op 15 mei over de vorming van de Nationale politie. De Eerste Kamer begint niet aan de eigenlijke behandeling van het wetsvoorstel voor er meer informatie is ingewonnen. Dat blijkt uit stukken van de Senaat. Wie daarvoor worden uitgenodigd, is nog niet vastgesteld.
Het wetsvoorstel Nationale Politie van minister Ivo Opstelten is vorig jaar aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie heeft over het voorstel al schriftelijke vragen gesteld aan en antwoorden daarop ontvangen van Opstelten. Nu heeft de Senaat dus nog behoefte aan een informatiebijeenkomst.

Het is mogelijk dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel controversieel verklaard.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor