Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hulporganisaties weten al jarenlang van structureel misbruik door medewerkers, meldt Brits rapport

31-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Verkracht door vredessoldaat oxfam novib
Internationale hulporganisaties zijn zich al jarenlang bewust van het seksueel misbruik dat plaatsvindt door hun eigen medewerkers. Het gebeurt structureel en wereldwijd. De daders zijn echter moeilijk te achterhalen, omdat zij binnen de sector vaak van positie wisselen. Dat meldt een Britse parlementaire commissie in een rapport.

Volgens het rapport handelen de organisaties 'reactief, fragmentarisch en traag' en 'grenst hun zelfgenoegzaamheid aan medeplichtigheid'. Ook faalt de organisatie in de aanpak van het probleem.
hier
Lees hier het hele rapport
Stephen Twigg, commissievoorzitter en parlementslid, zegt dat de hulporganisaties meer bezig zijn met het beschermen van hun reputaties dan met het helpen van de kwetsbare mensen.

Minderjarige prostituees
De onderzoekers van het rapport stelden een onderzoek in nadat de ' The Times'  afgelopen februari naar buiten bracht dat medewerkers van de humanitaire organisatie Oxfam tijdens een missie na een aardbeving in Haïti in 2010 en 2011 seksfeesten hebben gehad met (minderjarige) prostituees.

Vervolgens werden ook medewerkers van andere organisaties beschuldigd van seksueel misbruik van kwetsbare vrouwen. 

Aan het lot overgelaten
"Er is sprake van seksuele exploitatie en misbruik en het gebeurt in alle organisaties en landen. Het is wijdverspreid en al veel langer aan de gang", schrijft de parlementscommissie in haar rapport . Voorzitter Twigg zegt: "Het algehele falen van de internationale hulpsector om het probleem aan te pakken moet worden aangepakt. Slachtoffers worden nu aan hun lot en de macht van hun misbruikers overgelaten. Hoe onoverkomelijk dit ook lijkt, we moeten oplossingen vinden."

In het rapport wordt melding gemaakt van een 'zwijgcultuur'. Klokkenluiders worden gestraft als ze de misstanden ter sprake brengen. Voor hen moet het makkelijker worden - en beter georganiseerd - om zich uit te spreken. Ook moeten medewerkers van hulporganisaties beter worden geregistreerd, zodat onder meer duidelijker is waar zij op welk moment zijn. 

'Verkracht door de vredessoldaat'
UNICEF Nederland gaf eerder toe dat zij als belangrijkste hulpverlener in de Centraal-Afrikaanse Republiek tekortschoot bij hulp aan kinderen die zijn verkracht door VN-militairen. Deze reactie kwam naar aanleiding van de ZEMBLA Internationaal-uitzending ' Verkracht door de vredessoldaat '  over het VN-schandaal.
In deze Zweedse reportage wordt ook de jarenlange nalatigheid van UNICEF pijnlijk blootgelegd. UNICEF beweert in de reportage dat alle misbruikte kinderen verzorgd worden en op school zitten. Maar de Zweedse journalist weet een aantal slachtoffers op te sporen die vertellen dat dit niet klopt.
Bekijk de eerste beelden of kijk de hele uitzending:
Bron: AD
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.