Hulpgeld voor Sint maarten misschien ‘nooit voldoende’
04-12-2017
• leestijd 2 minuten
Volgens de nieuwe staatssecretaris Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is de opgave die er ligt voor de wederopbouw van Sint Maarten immens: “Er is sprake van een enorme ramp met heel veel schade. Ik zou bijna zeggen dat het geld dat wij sturen nooit voldoende is,” zegt Knops tegen de NOS. Dit weekend beëindigde de staatssecretaris een rondreis langs Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten, die drie maanden geleden werden getroffen door de orkaan Irma. Integriteitskamer
Voor de komende tijd is het echter een heel fors bedrag, aldus de staatssecretaris, “tweemaal zoveel als de mensen per jaar met zijn allen op het eiland verdienen.” De staatssecretaris was naar de eilanden gereisd om te praten over de situatie en de spanningen van de afgelopen weken rond het aftreden van premier Marlin en de discussie over de integriteitskamer. Die integriteitskamer moet ervoor zorgen dat corruptie op de eilanden wordt tegengegaan en is een voorwaarde voor Nederland om het hulpgeld uit te geven. Deze week stemt het parlement in Sint Maarten over het invoeren van deze integriteitskamer.
‘Situatie nog steeds verre van normaal’
Knops vindt het belangrijk dat niet alleen grote projecten worden betaald van het hulpgeld, maar ook kleine: “Ik ben deze week bij veel mensen thuis geweest en de situatie is nog steeds verre van normaal. Het geld voor de wederopbouw moet wat mij betreft ook gebruikt worden om de basisvoorwaarden om te leven te verbeteren: voedsel- en watervoorzieningen. Het is drie maanden geleden dat Irma toesloeg, maar er moet nog steeds een hele slag gemaakt worden."
ZEMBLA op Sint Maarten
Dat is ook te zien in de ZEMBLA ‘
Rampspoed in het koninkrijk
’ waarvoor journalist Gertjan Zwanikken ruim twee maanden lang op het eiland verbleef. Uit de documentaire blijkt onder andere dat niet alleen de materiële schade enorm is, maar ook dat dertig procent van de bevolking van het eiland kampt met psychische klachten:
Taboe
Er wordt weliswaar voorlichting en individuele therapie aan bewoners gegeven, maar dat is volgens de vereniging van Psychologen APAP niet voldoende. Die zegt:
“Meer mensen zijn nodig om de gemeenschap in te gaan om te kunnen beoordelen wat de bewoners nodig hebben. Onze campagne alleen is niet genoeg om kwetsbare groepen zoals ouderen te kunnen bereiken.”
APAP roept de regering op om therapie op individueel niveau beschikbaar te stellen en een gemeenschapsgerichte aanpak op te zetten. “Investeringen in veerkracht en psychologisch welzijn zijn van cruciaal belang. Psychologische hulp is fundamenteel voor deze samenleving”, schrijft APAP in een brandbrief aan het ministerie.