Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Huizenprijzen stijgen weer: kabinet moet nu ingrijpen

10-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Woningstress bouwvakkers
"Het kabinet moet ingrijpen en woningbouwlocaties gaan aanwijzen", zegt Kamerlid Ronnes donderdag in De Telegraaf. Hij reageert op NVM-voorzitter Onno Hoes die zei dat Den Haag te weinig doet tegen de woningnood en actie moet ondernemen. 

De huizenprijzen stegen afgelopen jaar met gemiddeld zeven procent. En volgens een voorspelling van het Economisch Bureau van ABN Amro worden de huizen dit jaar weer vier procent duurder. Er moet goedkoper worden gebouwd zei Hoes. Momenteel kost een nieuwbouwwoning 388.000 euro. 

Dakloos
Makelaars zien ook steeds meer daklozen met een fatsoenlijk inkomen die door bijvoorbeeld een scheiding letterlijk op straat komen te staan, omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden, zegt Hoes. Er wordt veel te weinig gebouwd. Volgens ABN AMRO spelen strengere milieuregels een rol. 

Door de strengere regels zijn er minder bouwvergunningen afgegeven. Dat werkt logischerwijs door op het aantal op te leveren huizen. Het streefaantal van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar blijft volgens de economen ver buiten bereik.

Goedkoper betekent volgens Onno Hoes meer appartementen in plaats van eengezinswoningen en nieuwbouw buiten de binnenstad. Al met al moeten er 300.000 extra woningen op de markt komen om de krapte te verhelpen, aldus de voorzitter van de NVM.

Woningmarkt op slot
Door een combinatie van allerlei factoren zit de woningmarkt volgens deskundigen muurvast. Zo zijn er veel te weinig bouwvakkers en bouwmaterialen waardoor nieuwbouw duur is. Ook de huurmarkt is er slecht aan toe. Woningen met een huurprijs van 700 tot 1000 euro zijn er nauwelijks. Gemiddeld betaal je ruim 1000 euro voor een huurwoning in Nederland. 

De bevolking groeit veel harder ten opzichte van het aantal huizen dat wordt bijgebouwd. Deskundigen voorspellen dat de markt voorlopig overspannen blijft. Zij roepen al jaren dat het kabinet te weinig doet om daar verandering in te brengen.

Lees meer over waarom de woningmarkt totaal overspannen is.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.