Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Huisartsen vrezen overbelasting en onveilige situaties door coronavirus

03-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
huisarts ANP
Huisartsen kunnen de telefoontjes over het coronavirus niet aan en vrezen voor onveilige situaties doordat ze niet over de juiste middelen beschikken om patiënten met het virus te helpen. In een brief aan minister Bruins roepen de huisartsen de overheid op “om nu maatregelen te nemen”.

De druk op de huisartsen is al ontzettend groot, zoals te zien was in de uitzending ‘Geen plek voor ouderen’. Doordat er steeds meer ouderen zijn en ze steeds langer thuis wonen, komen veel meer hulpvragen bij de huisarts terecht. “Het huisartsentekort van de afgelopen jaren heeft er inmiddels voor gezorgd dat momenteel niet voor alle Nederlanders een huisarts beschikbaar is. Parallel daaraan heeft de overheid de afgelopen jaren fors bezuinigd op de GGD’s en andere zorginstituten.”, schrijven de huisartsen die actief zijn op het platform Huisarts van de Toekomst in de brief aan Bruins.

Huisarts kreeg 35 telefoontjes over coronavirus op 1 dag
Het RIVM en verschillende media communiceren om bij vragen over het coronavirus contact op te nemen met de huisarts, maar de praktijken kunnen alle telefoontjes niet aan. Een huisarts kreeg maandag 35 telefoontjes met vragen over het coronavirus. Tegen de NOS zegt een huisarts: “Bel alleen de huisarts als je ziek bent en voorkom dat de huisartsenpraktijken overbelast raken.” 

Patiënten die wellicht het coronavirus hebben, kunnen alleen thuis worden beoordeeld. En ook dat kunnen de huisartsen niet aan zeggen ze, want het kost te veel tijd. “Tijd die wij niet hebben.”

Onveilig
Ook blijken de huisartsen helemaal niet uitgerust en voorbereid op de virusuitbraak. Zodra een patiënt met potentieel besmettingsgevaar de kliniek binnenkomt moeten huisartsen over speciaal beschermingsmateriaal beschikken om te voorkomen dat zij zelf ziek worden of andere medewerkers en patiënten. Uit een recente enquête blijkt dat slechts vijftig procent van de huisartsen beschikt over beschermingsmateriaal, schrijven de huisartsen.

“Als huisartsen kunnen wij ons niet voldoende weren tegen dit potentieel gevaarlijke virus. Hiermee brengen wij onze patiënten en onszelf onnodig in gevaar.” De huisartsen wijzen naar de GGD en zeggen dat zij verantwoordelijk zijn voor de publieke gezondheid. “Als huisartsen worden ingezet om te voorkomen dat het een epidemie wordt, kunnen wij de basiszorg niet meer waarborgen.”

Maatregelen
De huisartsen eisen dat wanneer ze niet over de juiste beschermingsmaterialen beschikken, ze potentieel besmette patiënten direct naar het ziekenhuis moet kunnen doorverwijzen of naar de GGD. “Wij roepen de overheid op om nu maatregelen te nemen middels het openen van regionale centra waar patiënten veilig en op een verantwoorde wijze beoordeeld kunnen worden.”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor