Huisartsen maken zich grote zorgen over de continuïteit van de huisartsenzorg de komende maanden. Daarbij zijn ze ontevreden over de zorg die ze nu leveren, blijkt uit een peiling onder 1600 huisartsen van de Landelijke Huisartsen Vereniging."Zorgen over kwetsbare patiënten, de oplopende werkdruk, het eigen team en uitval door verkoudheidsverschijnselen zijn aan de orde van de dag. We moeten er samen voor zorgen dat huisartsenpraktijken overeind blijven en zoveel mogelijk zowel de gewone zorg als coronazorg kunnen blijven bieden", aldus de LHV.
Huisartsen zijn vooral bezorgd over de effecten van de corona-uitbraak op kwetsbare groepen. "In de afgelopen periode hebben huisartsen minder tijd kunnen besteden aan contact met en sociale visites aan ouderen en sociaal zwakkeren". Uit de peiling blijkt ook dat huisartsen in de afgelopen maanden anders gaan werken. Zo verloopt contact met patiënten veel vaker via beeldbellen en e-consult.
LaaggeletterdheidSandra Bijl is huisarts in een achterstandswijk, met veel laaggeletterdheid. We volgden haar in de uitzending '
De praktijk van de achterstandsdokter' (2018). Tijdens de eerste coronagolf merkte zij al dat niet iedereen de maatregelen en de redenen daarvoor even goed begrijpt. Lees haar verhaal
hier.
‘Geen plek voor ouderen’In '
Geen plek voor ouderen' luidden huisartsen de noodklok omdat het ze niet lukt voldoende zorg te regelen voor kwetsbare ouderen. In de uitzending komt het huisartsenechtpaar Idris Brouwer en Floor de Reijger voorbij. Vooral met ouderen zijn ze eindeloos aan het leuren. Idris Brouwer: “Het lijkt wel alsof iedereen ‘nee’ kan zeggen, behalve de huisarts.”