Huisartsen hebben te hoge werkdruk: ‘leidt tot haastwerk en fouten’
15-03-2018
•
leestijd 2 minuten
•
161 keer bekeken
•
De kwaliteit van de huisartsenzorg staat ernstig onder druk. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1600 huisartsen dat is uitgevoerd in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Maar liefst tweederde noemt de werkdruk te hoog. Een kwart geeft zelfs aan 'aan zijn taks' te zitten. "Dat is niet goed voor een dokter, die altijd alert en aandachtig moet kunnen zijn. Dat vraagt om maatregelen", zegt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek.
"De te hoge werkdruk leidt tot haastwerk en kans op het maken van fouten", waarschuwt Kalsbeek. Het merendeel van de huisartsen zegt de noodzakelijke werkzaamheden niet af te krijgen binnen de reguliere tijd. Daardoor komen ze niet toe aan dingen als vakliteratuur en nascholing.
Grootste risico's
Als grootste risico’s voor hun patiënten noemen huisartsen onder meer dat ze consulten sneller afronden en sneller doorverwijzen dan wanneer ze meer tijd zouden hebben. Ook is de tijd te kort voor het afhandelen van herhalingsrecepten.
"Huisartsen in achterstandswijken hebben het het zwaarst. Veel van hun patiënten kampen niet alleen met werk- en inkomensproblemen, maar leven ook minder gezond",
schrijft de LHV
.
De praktijk van de achterstandsdokter
Meer over deze problematiek is komende woensdag te zien in
ZEMBLA: ‘De praktijk van de achterstandsdokter’
. In de uitzending wordt onder meer duidelijk dat er te weinig extra geld beschikbaar is voor achterstandspraktijken en de extra middelen die er zijn, zijn slecht verdeeld.
Nu kan maar een beperkt aantal dokters vijf minuten extra aan een zieke patiënt besteden. Hun patiënten zijn vaak laaggeletterd en het duurt lang voordat ze begrijpen wat ze mankeren en hoe ze hun medicijnen moeten innemen. Sommige mensen halen de voorgeschreven medicijnen niet eens op bij de apotheek, omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen.
Oorzaak: meer ouderen
DE LHV zegt dat een belangrijke oorzaak van de hoge werkdruk bij huisartsen is dat er meer ouderen zijn:"In combinatie met het huidige overheidsbeleid om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Deze ouderen kampen vaak met complexe problemen en gaan relatief vaak naar de huisarts. Daarnaast kreeg de huisarts de laatste jaren er steeds meer taken bij, bijvoorbeeld doordat huisartsen eenvoudiger zorg en verrichtingen van het ziekenhuis overnemen."
De meeste huisartsen willen kleinere praktijken zodat er meer tijd is per patiënt. Maar dat kan lang niet overal, omdat sommige regio’s kampen met een tekort aan huisartsen.
Kalsbeek:
"Standaardoplossingen zijn er niet, maar waar het om gaat is dat de huisarts méér tijd krijgt voor zijn of haar patiënt. We gaan met alle zorgverzekeraars praten hoe we dat geregeld krijgen."
Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom Research.