Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hoogleraar zegt onder druk te zijn gezet door bedrijf GIB om uitspraken in Zembla

01-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1758 keer bekeken
  •  
EIBERGEN5

Hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen is na zijn optreden in de Zembla-uitzending over granuliet benaderd door de consultant van GIB, onderdeel van het bedrijf Bontrup. Een telefoongesprek mondde volgens Van Eijbergen uit “in een intimiderende toon van verwijten”. Dat zegt hij in een bericht op LinkedIn.

Zembla heeft de de consultant van GIB, Hans Stupers, om een reactie gevraagd op het bericht van Van Eijbergen. Hij zegt zich ‘niet te herkennen in de weergave van het telefoongesprek zoals de heer Van Eijbergen die op LinkedIn weergeeft’.

Volgens Van Eijbergen dreigde Stupers aan het einde van het telefoongesprek met een gang naar de rechter. Stupers zei volgens van Eijbergen, ‘dat hij bezig was met een dossieropbouw om mogelijk een aanklacht voor te bereiden’.

Stupers werd ingehuurd door GIB toen Zembla voor haar eerste uitzending de firma Bontrup benaderde. Hij zei toen over de onafhankelijke deskundigen die concludeerden dat granuliet nooit grond kan zijn dat: “Er ook mensen zijn  die eraan twijfelen of de aarde rond is. Daar heb je een hele groep van in Amerika.”  

Lees ook: 'Directeur-generaal Blom reageert op Zembla-uitzending, RWS-medewerkers zeer kritisch op haar optreden'

Gustaaf Biezeveld
Het is niet de eerste keer dat GIB dreigt met een rechtszaak. Dat gebeurde ook in de richting van voormalig milieuofficier van justitie Gustaaf Biezeveld, die uiteindelijk is gedagvaard vanwege zijn uitspraken in de eerste uitzending van Zembla over GIB en de granulietstort. Van Eijbergen zegt daarover: “Op vrij onduidelijke juridische gronden is hij (Biezeveld, red.) voor de rechter gedaagd. Ik maakte in de uitzending een vergelijking met Wit-Rusland. Dit beeld lijkt steeds meer bewaarheid te worden.”

De hoogleraar zegt over zijn optreden in Zembla vele positieve reacties te hebben gehad. “Opvallend genoeg ook veel reacties van medewerkers van Rijkswaterstaat, die blij zijn met de aandacht voor dit dossier.”

Tweede Kamer is aan zet
Van Eijbergen voegt toe nog steeds achter de uitspraken die hij tijdens de uitzending deed, te staan. Hij vindt dat nu de Tweede Kamer aan zet is. “In onze parlementaire democratie zijn zij degenen die op basis van de door Zembla gepresenteerde feiten en gebeurtenissen zelfstandig een oordeel kunnen vormen en indien zij dat gewenst achten de verantwoordelijke bewindspersonen ter verantwoording kunnen roepen.”

Tijdens het vragenuur stelden verschillende Kamerleden al vragen over de uitzending aan minister Van Nieuwenhuizen. Die ging tot frustratie van sommige Kamerleden inhoudelijk nergens op in. De Kamer spreekt 14 oktober met oud-topambtenaar Wim Kuijken, die de granulietzaak op verzoek van het ministerie onderzocht. Alle partijen steunen een Kamerdebat, maar wanneer dat plaatsvindt, is nog niet bekendgemaakt.

Kijk de uitzending 'De afvaldump door Rijkswaterstaat - deel 2' terug:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.