Hoe beschermt het Antoni van Leeuwenhoek kankerpatiënten tegen corona?
20-03-2020
•
leestijd 2 minuten
•
317 keer bekeken
•
Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam doet er alles aan om hun kwetsbare patiënten met kanker af te schermen van het coronavirus. Patiënten worden nog steeds behandeld en geopereerd. “Dit kan veranderen, het is met name afhankelijk van de beschikbaarheid van ons personeel”, laten chirurg-oncoloog Theo Ruers en internist-oncoloog Gabe Sonke weten aan Zembla.
Het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van kanker. Het is voor hen uiterst belangrijk om corona buiten de deur te houden. Daarom nemen ze in het AvL-ziekenhuis een waslijst aan maatregelen. “We screenen patiënten bij de ingang, patiënten met geplande opnames bellen we daags van tevoren of ze klachten hebben of hun afspraak door kan gaan en er is een speciaal nummer waar patiënten met klachten kunnen controleren of hun afspraak door kan gaan,” vertelt internist-oncoloog Gabe Sonke. Daarnaast mag er maximaal één bezoeker per patiënt langskomen, is er één begeleider per polipatiënt en mogen er geen begeleiders op de afdeling radiotherapie. Ook nemen medewerkers andere ingangen dan patiënten.
Kwetsbare patiënt Op dit moment houden de medewerkers rekening met andere ziekenhuizen in de regio die niet in staat zijn hun patiënten met kanker te opereren. Ze willen daarom hulp bieden aan de meest urgente gevallen. “Als het medisch verantwoord is, kan een operatie worden uitgesteld. Daardoor kan er ruimte ontstaan voor urgente patiënten uit onze regio. Ons streven is om de dringende oncologische zorg en behandelingen uit te kunnen blijven voeren, daarmee is de kwetsbare patiënt met kanker het beste gediend.”
Of kankerpatiënten een verhoogd risico hebben op een corona-infectie, is nog weinig over bekend. “Patiënten die behandeld worden met chemotherapie kunnen een verminderde weerstand hebben. Daarom gelden de adviezen om thuis te blijven, sociaal contact te minimaliseren en hygiënemaatregelen te treffen zeker voor deze groep.”
Medische oncologen in Nederland hebben al mogelijkheden beschreven om zowel een zo goed mogelijke behandeling tegen kanker uit te voeren als rekening te houden met de risico’s van een coronabesmetting. “Daarbij kan bijvoorbeeld vaker gekozen worden voor behandeling met tabletten in plaats van met een infuus zodat er minder bezoek aan het ziekenhuis nodig is. Dit zijn afwegingen die voor iedere patiënt anders kunnen liggen”, zegt chirurg-oncoloog Theo Ruers.
Geen coronabesmettingen Tot nu toe is nog niemand in het Antoni van Leeuwenhoek positief getest op corona. “Wij hebben met de ziekenhuizen in de regio kunnen afspreken dat coronapatiënten die daarvoor een behandeling nodig hebben daar terechtkunnen, zodat wij ruimte houden voor de eventuele overname van patiënten met kanker die niet uitstelbare zorg nodig hebben.”
Ten slotte raden Theo Ruers en Gabe Sonke patiënten aan die op dit moment in het proces van chemotherapie of immuuntherapie zitten én klachten hebben om eerst contact op te nemen met het ziekenhuis. Zo kunnen ze in het ziekenhuis bepalen of het beter is dat ze naar het ziekenhuis moeten komen of juist beter thuis kunnen blijven.