Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het huisartseninfarct

13-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54480 keer bekeken
  •  

Noodgedwongen patiëntenstops, commerciële bedrijven die huisartsenpraktijken overnemen, de digitale huisarts: allemaal noodgrepen om het alarmerende huisartsentekort te compenseren. In Zembla uiten huisartsen hun zorgen, omdat de grote hoeveelheid aan extra taken die er telkens weer bijkomen ten koste gaat van de tijd voor de patiënt.

Het lukt de artsen nog maar amper de zorg te leveren die ze willen en er worden fouten gemaakt door de hoge werkdruk. “Er is een daadwerkelijk tekort aan capaciteit bij de huisarts. Huisartsen worden overladen met werk en daar moeten we wat aan doen”, zegt minister Kuipers in Zembla. De huisartsen zien de toekomst somber in. Al bijna 20 jaar trekken ze aan de bel in politiek Den Haag, maar er kwamen alleen maar meer taken bij. Door de vergrijzing en wachtlijsten hebben de huisartsen meer kwetsbare patiënten dan ooit.

Ze zijn nooit te beroerd om pleisters te plakken waar het haperende zorgstelsel faalde, maar nu is de rek er helemaal uit. Waar ze al die jaren voor hebben gewaarschuwd, is nu realiteit. Huisartsen verzuipen en de patiënt is de dupe. Het aantal huisartsen dat er de brui aan geeft, neemt toe.

Zembla onderzoekt: hoe heeft het zover kunnen komen dat huisartsen zich afvragen of ze hun beroep nog wel kunnen en willen uitoefenen?

In de uitzending stellen we dat Jan-Peter Balkenende (CDA) en Wouter Bos (PvdA) in 2003 tijdens de formatiebesprekingen de basis legden voor het nieuwe zorgverzekeringssysteem. We vermelden daarbij ten onrechte niet dat de kabinetsformatie later mislukte. Het CDA vormde uiteindelijk met D66 en VVD een kabinet. De PvdA ging de oppositie in en stemde, onder leiding van Wouter Bos in 2005 en 2006, juist tegen de zorgverzekeringswet. De PvdA vond de wet te privaat en te weinig publiek. In de uitzending zien we overigens daarom dat de huisartsen in 2005 staken omdat ze boos zijn op VVD-minister Hans Hoogervorst.

Het huisartseninfarct

Donderdag 7 december om 20.25 uur (herhaling)

Regie & samenstelling: Evelien Vehof
Research: Suzan Borst
Eindredactie: Manon Blaas

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Dulac
Dulac
16 okt. 2018 - 20:18
Niet:Ik schiet elk weekend 65 pijlen uit mijn boog!Het sterke wachtwoord wordt dan:Isew65pumb!Ka Maar als sterk wachtwoord:Ikschietelkweekend65pijlenuitmijnboog!
tenormin
tenormin
15 okt. 2018 - 16:54
Bij de ING moet je sowieso iedere keer je wachtwoord veranderen. Maar heel eerlijk gezegd denk dat ik niet de enige ben die zelfde wachtwoorden gebruikt, vooral ouderen zoals ik.
audb
audb
15 okt. 2018 - 16:05
Alleen letter? dat is al heel erg snel te achterhalen. Als het echt nodig is dan kan je beter https://passwordsgenerator.net/ gebruiken en dan liefst zoveel mogelijk letters gebruiken als het maar kan. (10 is al genoeg 16 is het uiterste wat je nodig hebt meer is niet nodig) Maar het onthouden is voor veel mensen echt een probleem, Google Chrome en Windows  kan het onthouden maar je kan het ook als  test file doen en dan via winrar opslaan en dan liefst ook nog via een paswoord beveiligen. 
honda98
honda98
15 okt. 2018 - 15:51
ik vind dat moeilijke gedoe over veiligge wachtwoorden maar een wasse neus. om dat er altyd wel vald te kraken .ook al zijn ze nog zo veilig. ik hech hier aan ook geen waarde.en laat mijn wacht woorden zo als ze zijn.om dat ik anders de bomen door het bos niet meer kan zien.
1 Reactie
hammond
hammond12 dec. 2018 - 14:58
Mag ik vragen op welke school u Nederlandse les heeft gehad,want ik heb nog nooit zoveel taalfouten in 1 zin gezien.Ik vraag dit om mijn kinderen niet toevallig op deze slechte school te laten gaan.
mathijs_b
mathijs_b
15 okt. 2018 - 13:50
Probleem is dat diensten vaak eisen stellen aan wachtwoorden. Wel of geen hoofdletters, wel of geen speciale tekens, minimaal of maximaal aantal karakters..... Een wachtwoord naar eigen "formule" wordt dan vaak moeilijk.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor