‘Het gevoel van onmacht is klote’: dj Dr. Peacock werd ziek van vliegen
15-11-2017
•
leestijd 4 minuten
•
1037 keer bekeken
•
Als kleine jongen wil hij niets anders dan dj worden. Zijn voorliefde is hardcore. En hij verwezenlijkt zijn droom. Als Dr. Peacock rolt Steve de scene in en draait hij op steeds grotere feesten: Dominator, Thunderdome en Decibel. In 2011 wordt hij gevraagd door andere landen en stapt hij regelmatig het vliegtuig in voor een optreden elders in de wereld. Soms meerdere vluchten in een week. Hij is ineens frequent flyer. Dat blijkt een nare, slopende keerzijde te hebben. Het maakt Steve ziek.
Zo ziek, dat Steve anno 2017 geen vliegtuig meer instapt. De impact op zijn leven is enorm. “Het begon met een klein hoofdpijntje, maar de klachten werden heftiger en stapelden zich op. De eerste twee jaar dacht ik dat het aan iets anders lag. Op een gegeven moment had ik dat niet meer. Het verband met het vliegen was duidelijk.”
Lange lijst klachten
De lijst van gezondheidsklachten is lang voor iemand die 29 jaar is. Steve lijdt aan vermoeidheid, geheugenverlies, stemmingswisselingen, duizeligheid, trillende oogleden, trillende mondhoeken en wangen, gevoel van controleverlies, het wordt af en toe zwart voor zijn ogen, tintelende vingers en gezicht, trillingen van binnenin zijn lijf, maar ook gespannenheid, paniekaanvallen en concentratieproblemen.
Ook frequent flyers kunnen gezondheidsklachten krijgen door het vliegen
De dj zocht hulp, maar volgens Steve nam de huisarts zijn klachten niet serieus. Hij probeerde van alles. “Veel sporten, gezond eten, gezond drinken, reiki, meditatie, stoppen met alcohol, stoppen met roken, accupunctuur, een psycholoog, een psychiater, niets hielp.” Een vriend van Steve opperde voor het eerst dat hij wel eens last zou kunnen hebben van aerotoxisch syndroom en zo kwam hij uiteindelijk bij Michel Mulder terecht.
‘Stop met vliegen’
Mulder was lange tijd KLM-piloot tot hij net als Steve gezondheidsklachten kreeg en moest stoppen met vliegen. Hij is arts en steekt zijn tijd in onderzoeken naar het aerotoxisch syndroom. “Hij heeft een aantal testjes gedaan bij me. Onder meer een bloedtest en dna-test. De uitslagen pasten volgens Mulder bij het aerotoxisch syndroom. ‘Je moet per direct stoppen met vliegen’, zei Mulder. Ik was blij dat ik eindelijk wist wat er aan de hand was.” Steve kon geen geschikte behandeling vinden in de reguliere gezondheidszorg en kwam uiteindelijk terecht bij alternatieve geneeswijze.
Naast Mulder is er een groeiende groep wetenschappers die gelooft dat sommige piloten, bemanningsleden en reizigers ziek worden omdat ze constant giftige lucht inademen. Giftige stoffen uit de motorolie lekken structureel in de cabinelucht.
In ‘
Gif in de cockpit: Het zwijgcontact
’, de derde uitzending van Zembla over deze nog steeds niet officieel erkende beroepsziekte, is te zien hoe autoriteiten en luchtvaartmaatschappijen omgaan met dit beladen dossier.
De laatste vlucht
Zijn laatste vlucht staat Steve nog helder voor de geest. “Het was eind 2016. Ik was doodziek geworden van de vlucht. Ik kon moeilijk lopen, was duizelig en compleet in de war. Mijn kaken klapperden als een razende. Nog nooit had ik het in zo’n extreme mate gehad. Nu is het echt klaar, dacht ik.”
Hoewel de twintiger de gezondheidsklachten het ergst vindt, betekent het aerotoxisch syndroom ook een grote impact op zijn carrière. Buiten Europa optreden gaat niet meer. Hij doet nu alles per trein en auto of bus. “Oostenrijk betekent ineens tien uur rijden in plaats van één uur vliegen. Een tour in Amerika en Australië moest ik afzeggen. Fucking klote, om het maar even bot te zeggen. In Amerika is de hardcore de laatste jaren in opkomst. Daar had ik aan het roer willen staan. Dat kan nu niet.”
Geld- en machtsspel
Ondanks dat Steve gestopt is met vliegen, zijn de klachten er nog steeds, maar een stuk minder. “In februari was ik er veel erger aan toe. Ik heb nu wel goede dagen. En mijn vriendin die me heel erg steunt.” Vooral het gevoel van onmacht is ‘klote’, zoals Steve het zelf noemt. “Ik kan er niks aan veranderen, het heeft vooral met geld en macht te maken. Zo voel ik me erbij.”
Maar de dj is een vechter en probeert zijn leven zo normaal mogelijk te leiden en de gezondheidsklachten zo min mogelijk de aandacht te geven. “Ik wil me weer goed voelen en ik laat me niet uit het veld slaan. Ik ben iemand die de onderste steen boven wil halen. Ik ben nog steeds aan het knallen in de muziek, mijn agenda is goed gevuld en ik doe mijn ding wel, hoe dan ook.”