Journalist Rinke van den Brink onderzoekt de dreiging van multiresistente bacteriën voor de volksgezondheid en hoe de politiek en de samenleving daarmee het beste om kunnen gaan. Wat gebeurt er als de overheid de economische belangen van de landbouwsector verkiest boven de volksgezondheid?
Sinds een paar jaar worden we overspoeld met berichten over fatale uitbraken van bacteriën. Zo kostte de Klebsiella-bacterie in het Maasstad Ziekenhuis aan zeker drie patiënten het leven, de Q-koorts kostte 25 levens en de EHEC-bacterie eiste in Duitsland vijftig levens en zorgde voor verliezen van honderden miljoenen euro's in de Nederlandse en Europese tuinbouwsector.
Lang waren antibiotica een soort wondermiddel waarmee de kans op sterfte aan uiteenlopende infectieziekten drastisch beperkt kon worden. Maar antibiotica hebben één nadeel: bacteriën worden ongevoelig voor hun werking. In Het einde van de antibiotica neemt journalist Rinke van den Brink deze microscopische krachtpatsers onder de loep. Hij spreekt een keur aan internationale specialisten en vraagt hen naar mogelijke oplossingen voor het urgente, wereldwijde probleem dat antibioticaresistentie is.
'(...) zolang er in Nederland en in de rest van de wereld in zorginstellingen een loopje genomen wordt met de hygiëne, zolang in de veeteelt nog altijd overmatig antibiotica gebruikt worden, zolang er geen nieuwe antibiotica bij komen, zo lang blijft het bestrijden van antibioticaresistentie vooral dweilen met de kraan open'
‘
Het einde van de antibiotica
’ door Rinke van den Brink, uitgeverij De Geus 416 pagina’s €24,50 ISBN 9789044523485. Dit boek is mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten en het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.
Met meerdere uitzendingen bracht ZEMBLA dit onderwerp onder de aandacht. Met de uitzending ‘
Antibiotica alarm
’, maar ook met ‘
De Q-koorts epidemie
’.