Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Heracles Almelo legt nieuw kunstgrasveld aan

01-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
ANP - kunstgras

Heracles Almelo laat komend seizoen een nieuwe kunstgrasmat aanleggen, ondanks lopende rechtszaken tegen beheerders van kunstgrasvelden. Aan het einde van de maand zal partner TenCate Grass de toplaag van het veld in thuisstadion Erve Asito vervangen wegens veroudering. "In onze emotionele wereld nemen wij al jaren rationele beslissingen," zegt algemeen directeur Rob Toussaint over de keus om op kunstgras te blijven voetballen. 


De Almelose voetbalclub stelt dat de nieuwe toplaag is ontwikkeld met partner TenCate Grass met behulp van de nieuwste technieken en mogelijkheden. Volgens directeur Toussaint biedt de keuze voor kunstgras "diverse sportieve, financiële en organisatorische voordelen". Eerder besloten Eredivisie-voetbalclubs zoals PEC Zwolle, VVV-Venlo en ADO Den Haag om deze zomer wél over te stappen op natuurgras. De onderhoudskosten voor kunstgras zijn een stuk lager dan voor natuurgras.


Handhavingsverzoeken 
Onlangs kwam een groep bezorgde burgers, verenigd in de stichting Kom van dat gras af, in actie tegen rubberkorrels op kunstgrasvelden. Zij constateerden dat bij 23 kunstgrasvelden in tien gemeenten, rubberkorrels buiten het veld in het milieu terechtkomen. De tien gemeenten hebben een brief van de advocaat van de bewoners gekregen met het verzoek handhavend op te treden tegen de vervuiling.   

Een van die gemeentes die een handhavingsverzoek hebben ontvangen is Doetinchem. Kom van dat gras af  eist dat de spiksplinternieuwe trainingsvelden die worden gebruikt door De Graafschap, worden verwijderd en dat de bodem om en rond de velden wordt gesaneerd. De gemeente stelde een krediet van meer dan een miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van de velden, zodat De Graafschap en VV Doetinchem en Talenten Academie Achterhoek er kunnen trainen en spelen. De clubs huren de velden via een constructie van de gemeente.

Advocaat Rogier Hörchner schrijft namens de groep bezorgde burgers in de brief aan Doetinchem dat de gemeente opzettelijk nieuwe kunstgrasvelden heeft aangelegd, terwijl de gemeente van de schadelijkheid van rubbergranulaat op de hoogte was. 
Tot op de bodem 
In de Zembla-uitzending ‘Tot op de bodem’ (2017) blijkt dat de bodem onder verschillende kunstgrasvelden in Nederland verontreinigd is doordat rubberkorrels die PAK’s en zware metalen bevatten, van de velden geraken en in de bodem terechtkomen. 

Eind vorig jaar werd voor het eerst een beheerder van twee kunstgrasvelden in Enschede beboet. Sportaal moest toen van de rechter 10.000 euro boete betalen omdat de beheerder van de velden de wet bodembescherming had overtreden. Hij had onvoldoende gedaan om vervuiling van de omgeving van de kunstgrasvelden tegen te gaan. De vervolging van Sportaal is een onderdeel van de totale aangifte die Recycling Netwerk in 2007 indiende. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of andere partijen vervolgd gaan worden. Ook beschuldigingen als ‘bodemvervuiling’ zijn nog in onderzoek.

Er zijn bijna 2000 kunstgrasvelden in Nederland die momenteel gevuld zijn met rubberkorrels. Gemiddeld bevat elk veld rubberkorrels van 20.000 banden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.