Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Helft van twintigplussers in Nederland heeft overgewicht, aantal ernstig zwaarlijvigen stijgt boven 100.000

04-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
359 keer bekeken
  •  
Overgewicht - grote foto
Het aantal volwassen Nederlanders dat lijdt aan morbide obesitas, een ernstigste vorm van zwaarlijvigheid, is opgelopen tot boven de 100.000. In totaal heeft veertien procent enige vorm van obesitas. Dat is ruim 2,5 keer meer dan begin jaren tachtig, blijkt uit onderzoek van het CBS en het RIVM.
Nog eens 36 procent heeft 'matig overgewicht'. Bij elkaar opgeteld kampt dus de helft van de twintigplussers in ons land met overgewicht. Begin jaren tachtig was dit nog 33 procent.
'Cijfers zijn zorgwekkend'
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt de nieuwe cijfers over overgewicht en obesitas in Nederland die vandaag zijn bekendgemaakt ‘zeer zorgwekkend’: “Overgewicht en obesitas vergroten de kans op maar liefst twaalf vormen van kanker, waaronder borst- en darmkanker, de twee kankersoorten die in Nederland het meest voorkomen”, aldus Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
In de onderstaande grafiek van het CBS is te zien dat het aantal Nederlanders met obesitas al jaren toeneemt:
cbs cijfers zwaarlijvigheid
De toename van het aantal mensen met overgewicht en obesitas betekent dat in de toekomst mogelijk meer gevallen van kanker vastgesteld zullen worden die te maken hebben met overgewicht. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vraagt daarom met urgentie aandacht voor het groot belang van een gezond gewicht ter preventie van kanker.
Obesitas komt vaker voor bij vrouwen
Volgens de onderzoekers van het CBS kampen vrouwen vaker dan mannen met obesitas. Onder ouderen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar is het percentage twintig procent, het hoogst van alle leeftijdsgroepen.
Vergeleken met veel andere landen in Europa doet Nederland het goed. Alleen in Italië en Roemenië wonen relatief minder mensen met obesitas. In Malta, Letland en Hongarije wonen de meeste zwaarlijvigen:
Europa zwaarlijvigheid CBS
 Bron: ANP/Wereld Kanker Onderzoek Fonds/CBS

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.