Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Harlingen onderzoekt besluitvorming afvaloven (update)

17-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vechten-om-vuilnis
HARLINGEN (ANP) - De gemeente Harlingen laat onderzoeken of de besluitvorming over de reststoffenenergiecentrale (REC) in Harlingen goed is verlopen. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten, meldde een woordvoerder van de gemeente donderdag. Alle coalitiepartijen stemden voor het plan, de gehele oppositie is tegen.
 
Het besluit over de REC werd genomen tijdens de vorige bestuursperiode, toen de PvdA, VVD en het CDA de coalitie vormden. De SP, Harlinger Belang, GroenLinks, D66 en Frisse Wind stootten bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart vorig jaar de gevestigde orde van de troon. De laatste partij was opgericht als reactie tegen de REC.
De besluitvorming rond de energiecentrale was ondemocratisch, beweert fractievoorzitter Jennifer Steevensz van Frisse Wind. ,,De gemeenteraad heeft daar nooit over mogen stemmen'', aldus Steevensz. ,,De raad moet wel altijd voorstellen over 1000 euro goedkeuren, maar de besluitvorming van dit miljoenenproject vond achter gesloten deuren plaats.''
Een ander punt dat de raad onderzocht wil hebben, zijn de kosten die met de REC zijn gemoeid. Volgens Steevensz zijn gemeenten die niet langer aandeelhouder zijn van afvalverwerkingsbedrijf Omrin, de eigenaar van de centrale, veel goedkoper uit. ,,Inwoners van die gemeenten betalen 45 euro minder aan afvalstoffenheffing.''
Aanvankelijk waren alle gemeenten in Friesland aandeelhouder van Omrin. Een aantal is tijdens de procedure afgehaakt. De REC, ook wel afvaloven genoemd, zorgt al lange tijd voor onrust in Friesland. Er zijn meerdere rechtszaken geweest om de bouw tegen te houden.
In 2009 maakten Ton van der Ham, Norbert Reintjens en Simone Tangelder de ZEMBLA - ' Vechten om vuilnis ' , waarin de afvaloven centraal staat. De afvaloven is omstreden. De provincie heeft een milieuvergunning afgegeven en de gemeente Harlingen is ook akkoord. Wethouder F. Zomers van Harlingen meent dat de nieuwe Reststoffen Energie Centrale, zoals de oven gaat heten, goed kan zijn voor de werkgelegenheid in het Friese stadje.

Maar veel bewoners zijn helemaal niet blij met de komst van de nieuwe industrie. Ze hebben zich verenigd in de Stichting Afvaloven Nee. De Stichting vecht bij de Raad van State de verleende milieuvergunning aan. Ze hebben zelf milieu-experts ingehuurd omdat ze bezorgd zijn over de veiligheid van de installatie die straks aan de rand van hun stadje komt te staan.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.