Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Handgranaat bij woning van burgemeester Maasdriel

13-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
ANP-404483932
Burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel is flink geschrokken van de handgranaat die maandagmorgen vlakbij zijn woning werd gevonden in Kerkdriel.  De burgemeester woont in een appartementencomplex. Hij sluit niet uit dat de handgranaat te maken heeft met lopende drugszaken in zijn gemeente. De politie kan nog niets zeggen over een eventueel doelwit van de handgranaat. De handgranaat stond op scherp en is door de Explosieven- en Opruimingsdienst Defensie EOD onschadelijk gemaakt.

Volgens de politie staat het nog niet vast of de actie gericht was tegen de burgemeester. Er zijn ook andere mogelijkheden. Onderzoek moet uitwijzen wie de handgranaat heeft neergelegd en wie doelwit was, aldus de politie. Het explosief lag bij het appartementencomplex aan het Gasthuisplein.  Ruim dertig bewoners van het complex, onder wie burgemeester Van Kooten, moesten vanwege de vondst in alle vroegte hun huizen verlaten.

Krantenbezorger ontdekte het projectiel
De politie denkt dat de granaat tussen zondagavond 20.00 uur en maandagochtend vroeg is geplaatst. Een krantenbezorgster ontdekte het projectiel en belde 112. De politie heeft onder meer camerabeelden van omwonenden en winkeliers in de omgeving opgevraagd. De komende tijd houdt de politie de omgeving van het wooncomplex extra scherp in de gaten. Hoe dat gebeurt wil een woordvoerster niet zeggen.

Burgemeesters in Nederland zijn de afgelopen jaren vaker doelwit geweest van bedreigingen, intimidatie of erger.

De georganiseerde criminaliteit is al jaren een groot probleem en raakt steeds meer verweven met de bovenwereld. Nadat ambtenaren en zelfs burgemeesters te maken kregen met intimidatie en bedreigingen, deden Brabantse bestuurders dringende oproepen aan Den Haag om de problemen serieus te nemen en meer middelen en politiecapaciteit beschikbaar te stellen.

Misdaad loont
ZEMBLA maakte in 2015 de uitzending ‘ Misdaad loont ’ over de georganiseerde misdaad in Brabant. Met lik-op-stuk beleid proberen de burgemeesters al jaren het tij te keren in de regio: panden worden gesloten, geld en goederen afgepakt. Maar de gevolgen zijn soms groot en beangstigend:  hun auto’s worden in brand gestoken, de burgemeester van Helmond dook enige tijd onder, burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen ontving een doodsbedreiging en ook voormalig officier van justitie Greetje Bos moest enige tijd onderduiken toen ze wethouder in Breda werd.

Kijk de uitzending 'Misdaad loont':
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor