Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hallo, hier Hilversum

  •  
05-02-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
hallo-hier-hilversum
Het aantal van twintig publieke omroepen is veel te hoog en moet drastisch worden gereduceerd. Dat zeggen diverse beleids- en programmamakers in de Zembla-documentaire 'Hallo Hier Hilversum'. Het publieke bestel telt nu twintig zelfstandige organisaties met ieder een eigen zendvergunning en een eigen budget.

Op dit moment licht de regeringscommissie Rinnooy Kan de omroepen door. De omroepen hebben een wettelijke erkenning die loopt tot 2005. De twintig zelfstandige organisaties in het publieke bestel zijn AVRO, BNN, BOS, EO, HOS, IKON, KRO, NCRV, NIK, NMO, NOS, NPS, OHM, RKK, Teleac, TROS, VARA, VPRO, Wereldomroep en ZvK. Harm Bruins Slot, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep in Zembla: "Het levert mij een boeiende baan op, maar het zijn er teveel. Met minder dan tien zul je een heel eind moeten komen".

Poolse landdag
Fons de Poel, KRO-programmaker: "Met twintig omroepen is het een Poolse landdag geworden, je kan het met maximaal tien omroepen doen." Paul Witteman, programmamaker bij de VARA, zegt in Zembla: "Het zijn er teveel en ze moeten allemaal weg. We zullen iets nieuws moeten beginnen, we moet kijken wie er willen samenwerken en dan maak je drie organisaties, voor elk net één."

Vera Keur, voorzitter VARA: "Ik vind het teveel, de VARA is bereid onder voorwaarden op te gaan in één organisatie op het derde net, maar andere omroepen zullen zelf tot het inzicht moeten komen dat je organisaties kunt samensmelten." Maar KRO-voorzitter Slangen en TROS-voorzitter Van Doodewaerd willen hun omroepvereniging onder geen voorwaarde opheffen.

Als de overheid de geldkraan dicht zou draaien, gaat de KRO buiten het bestel door. Slangen: "Ze kunnen ons de zendtijd en het geld afnemen, maar dan gaan we met de overheid praten over boedelscheiding, dan nemen we het vermogen mee, de opbrengst uit de bladen en ga ik aan de overheid vragen of we ook nog een zender en geld mee krijgen, om netjes uit elkaar te gaan. Dan krijg je naast de staatsomroep en de markt een derde organisatie op de satelliet en ik denk dat er meerdere zullen volgen."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.