De Belastingdienst staat voor een grote reorganisatie waarbij 5000 medewerkers hun huidige baan verliezen en binnen de Belastingdienst of anders elders binnen de rijksoverheid een andere baan krijgen aangeboden. Gedwongen ontslagen worden daarbij uitgesloten. Het gaat om een op de vier medewerkers bij de Belastingdienst. De fiscus gaat de komende jaren 1500 extra mensen aannemen voor gespecialiseerd werk als data-analyse.
Het werk bij de fiscus is de laatste jaren aan het veranderen en dat zal de komende maanden doorgaan. Er wordt meer geautomatiseerd en systemen worden aan elkaar gekoppeld. Veel aangiftes worden door de fiscus zelf al grotendeels van tevoren ingevuld en de controles zijn over het algemeen automatisch.
In de ZEMBLA 'De misgelopen miljarden' waarschuwen deskundigen dat de belastingdienst juist meer medewerkers zou moeten aantrekken.
Had de Belastingdienst in 2003 nog ruim 30.000 medewerkers, in 2013 waren er dat 28.000. 2000 minder terwijl de taken van de Belastingdienst de afgelopen tien jaar alleen maar zijn toegenomen. Bij de Belastingdienst werken op dit moment 20.000 mensen, plus nog eens 8000 bij de Douane en de Fiod.
Belastingambtenaren vertellen in ZEMBLA dat ze door jarenlange bezuinigingen op de belastingdienst hun werk niet meer zorgvuldig kunnen doen. Machteloos zien ze toe dat verkeerd ingevulde aangiftes niet worden gecorrigeerd, dwangbevelen niet worden ingevorderd en controles steeds minder voorstellen. Onze schatkist loopt daardoor miljarden euro’s mis, zeggen de belastingambtenaren.
In 2012 heeft ambtenarenbond Abvakabo FNV het zwartboek ‘Miljarden voor het oprapen’ naar buiten gebracht met misstanden bij de dienst. In 2013 heeft het kabinet 157 € miljoen aan extra middelen beschikbaar gesteld zodat de Belastingdienst meer aangiftes kan controleren en extra boekenonderzoeken kan doen, de zgn. Intensivering Toezicht en Invordering. ZEMBLA onderzoekt in de uitzending ‘De misgelopen miljarden’ wat we jaarlijks aan belastinginkomsten missen en waarom dat geld niet geïnd wordt.
UPDATE:
'
Wij maken ons nog steeds zorgen over de positie van de vijfduizend mensen die ontslagen gaan worden
', zegt Tweede Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie tegen NU.nl. Schouten is er niet van overtuigd dat de Belastingdienst goed kan blijven functioneren als er vijfduizend mensen de dienst moeten verlaten. Ook al worden er vijftienhonderd nieuwe medewerkers met andere vaardigheden gezocht.
Schouten benadrukt dat er een grote belastingherziening aan komt en dat tegelijkertijd de ICT-systemen bij de Belastingdienst vernieuwd moeten worden. '
Dat bij elkaar opgeteld vind ik het wel een hele snelle conclusie dat het allemaal met minder mensen kan. Het lijkt wat tegenstrijdig.
'