Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Grote Nederlandse banken financieren ontbossing en landroof

02-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
268 keer bekeken
  •  
Milieudefensie - Danielle van Oijen
De drie grote Nederlandse banken ABN AMRO, ING en Rabobank zijn structureel betrokken bij misstanden in de palmoliesector, zoals landroof, mensenrechtenschendingen en de kap van regenwoud. Dit blijkt uit twee rapporten die Milieudefensie maandag presenteert.

"Banken weten al ruim vijftien jaar wat er aan de hand is. Toch blijven ze geld steken in deze dubieuze bedrijven", zegt Rolf Schipper van Milieudefensie.
Milieudefensie - Danielle van Oijen

Intimideren en verjagen

Milieudefensie zette ruim honderd schandalen op een rij bij bedrijven waar de Nederlandse banken bij betrokken zijn of zijn geweest, staat in het zwartboek Draw the Line . Milieudefensie brengt hiermee de enorme omvang in beeld: 118 schandalen van veertien palmoliebedrijven in negen landen. ABN AMRO investeerde in een bedrijf dat regenwoud vernietigde in Papoea Nieuw-Guinea en leende ING aan een bedrijf dat de lokale bevolking intimideerde en van haar land verjoeg.
Frankrijk verbiedt import palmolie voor biobrandstoffen
Apart rapport
Milieudefensie wijdt een apart rapport aan Liberia, waar ABN AMRO en Rabobank via een Aziatische palmoliegigant (Golden Argi Resources) investeren in een Liberiaans palmoliebedrijf (Golden Veroleum Liberia) dat zich aan soortgelijke misdrijven schuldig maakt.
Aanvankelijk speelde het probleem vooral in Azië. Maar door de enorme vraag en er al veel land in gebruik is in Maleisië en Indonesië, breiden palmoliebedrijven nu ook uit naar Zuid-Amerika en Afrika.
Meer weten over palmolie? Kijk naar ‘Shampoo met een luchtje
Ontbossing Sumatra
Niet realistisch
ABN AMRO geeft aan dat alternatieven voor palmolie vaak nog schadelijker zijn en dat een boycot dus niet realistisch is. De bank is het wel met Milieudefensie eens dat er nog veel moet worden verbeterd en zegt eisen aan zijn klanten te stellen. Die moeten bijvoorbeeld een keurmerk hebben. Als er toch misstanden zijn, dan gaat de bank een zogenoemd 'engagementtraject' in. Daarin wordt gestreefd naar verbetering van het gedrag. De bank wil niet ingaan op eventuele boetes voor bedrijven die regenwoud vernietigen.
ING en Rabobank waren nog niet direct bereikbaar voor commentaar.
Bron: ANP/Milieudefensie

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor