Groningen negeert kabinetsbeleid: bouwt toch centrum voor afgewezen asielzoekers
05-04-2017
•
leestijd 2 minuten
•
55 keer bekeken
•
Groningen krijgt een nieuwe opvangplek voor afgewezen asielzoekers. De beslissing de uitgeprocedeerde asielzoekers toch op te vangen staat haaks op het beleid van het demissionaire kabinet dat gemeenten juist wilde verbieden uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen. Daarmee laait de ‘bed-bad-brood-discussie’ opnieuw op.
Politieke verschillen
Vorig jaar al leidde de vraag wat te doen met de opvang van afgewezen vluchtelingen tot stevige discussie. Ook in de coalitiebesprekingen die nu gaande zijn, zal de kwestie tot verdeeldheid leiden: GroenLinks vindt dat afgewezen asielzoekers opgevangen moeten worden en dat gemeenten en de asielzoekers daarbij geholpen moeten worden. De VVD wil dit absoluut niet omdat het ertoe zou leiden dat de uitgeprocedeerde asielzoekers langer in Nederland blijven.
Geen andere manier
Groningen heeft nu besloten niet te wachten op een nieuw kabinet. De stad bouwt aan de Helsinkistraat een complex v
oor 176 afgewezen asielzoekers. Uiteindelijk is er plek voor 315 mensen. Volgens de gemeente is er geen andere manier om te voorkomen
dat het aantal illegalen op straat toe blijft nemen.
Pure noodzaak
John van Tilburg, directeur
van de vluchtelingenorganisatie INLIA die verantwoordelijk is voor de opvang in Groningen, zegt woensdag op Radio 1 onder protest tot deze beslissing te zijn gekomen. Van Tilburg:
“Dit is geen hobby van gemeenten, dit is pure noodzak om die mensen een beetje fatsoenlijk op te vangen en te vermijden dat deze mensen van de straat moeten leven met alle gevolgen die erbij horen.”
De straat is geen oplossing
Volgens Van Tilburg worden mensen soms letterlijk door de politie op de stoep gedumpt:
“Dat wil je niet, dat die over straat zwerven. Het is ongezond, voor hen en voor de samenleving. De straat is echt geen oplossing, de straat is een probleem.”
Ter Apel
In Groningen zijn relatief veel uitgeprocedeerde asielzoekers omdat de stad in de buurt ligt van het aanmeld- en vertrekcentrum in Ter Apel. Ook hier zorgt de asielzoekersproblematiek
voor discussie. In het dorp werden onlangs nog camera’s opgehangen om de overlast van een een groep asielzoekers tegen te gaan. Inwoners zeggen zich er niet veilig te voelen. Tegelijk heeft de komst van het asielzoekerscentrum in 1997 geleid tot meer economische bedrijvigheid met betere zaken voor de lokale middenstand. ZEMBLA volgde maandenlang een aantal inwoners en asielzoekers uit het Groningse dorp en maakte daarover een indringend portret dat woensdagavond wordt uitgezonden.
Bekijk hier vast de eerste twee minuten van de uitzending: