Een kwart van de grondwaterwinningen in Nederland wordt bedreigd door bodemverontreiniging. Dat zegt Peter Salverda van waterbedrijf Vitens in ZEMBLA - 'Gifgrond' (vrijdag 26 oktober, 21.20 uur op Nederland 2). Het gaat om 60 locaties waar grondwater wordt gewonnen voor de drinkwatervoorziening. Ondanks de vervuiling zijn de locaties niet door de overheid aangemerkt om met spoed te worden gesaneerd. De waterbedrijven willen dat de wingebieden alsnog met voorrang worden schoongemaakt.
Waterwinlocaties gesloten
Nederland is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het grondwater. Tweederde van het drinkwater komt uit de grond. Juist dat grondwater wordt door vervuiling bedreigd. De bodemverontreinigingen in de buurt van drinkwaterwinningen leiden er zelfs toe dat waterbedrijf Vitens waterwinlocaties heeft gesloten. Peter Salverda van Vitens: “We hebben op verschillende plaatsen al winningen moeten sluiten of verplaatsten. We zijn nu ook bezig met het in de toekomst sluiten van winningen in Nijmegen en Zutphen. In Zwolle hebben we net een deel van de waterwinning verplaatst.”
29 winlocaties bedreigd
Op dit moment overweegt het waterbedrijf om het waterwingebied bij Laren in Noord-Holland te sluiten. Daar is de bodem vervuild geraakt door een oude afvalstort en het lozen van chemicaliën. “De verontreinigingen stromen in het grondwater als een soort bel naar onze waterwinputten toe. Dat verontreinigt de kwaliteit van onze winputten,” aldus Salverda. Vitens heeft in totaal 29 winlocaties die door gifgrond worden bedreigd.
Hoge kosten
Vitens benadrukt dat de kwaliteit van het drinkwater niet in het geding is. “Het drinkwater is van kwalitatief hoog niveau. Maar we moeten wel maatregelen nemen: extra zuiveren. Als daar de kosten te hoog van worden, kan dat ook betekenen dat je de winning gaat sluiten. In alle gevallen kost dat veel geld wat zich terugvertaalt in de waterrekening van de consument.”
25% Nederlandse grondwaterwinningen bedreigd
Uit het jaarverslag (2011) van VEWIN, de koepelorganisatie van alle waterbedrijven, blijkt dat niet alleen Vitens kampt met gifgrond. Het gaat om een landelijk probleem. 25% van de Nederlandse grondwaterwinningen wordt door vervuilde grond bedreigd, aldus VEWIN. Salverda: ‘Wat wij willen is dat onze locaties ook echt als spoedlocaties worden aangemerkt en zo snel mogelijk worden aangepakt.”
Geen gevaar volksgezondheid
Tot nu toe luistert het Ministerie van Infrastructuur en Milieu niet naar de waterbedrijven. De waterwingebieden van de waterbedrijven worden niet met spoed gesaneerd. De overheid gaat er namelijk van uit dat de waterbedrijven het gif toch wel uit het grondwater zullen filteren. Er is dus geen direct gevaar voor de volksgezondheid.
Water wordt duur
Bodemdeskundige Guus Loch van de Universiteit Utrecht spreekt hier in ZEMBLA zijn afkeuring over uit: “Dat gaat het water kostbaar maken. Dat is niet waar we naar toe willen, absoluut niet. (…) Daar kun je niet op toegeven, op de kwaliteit van het grondwater onder Nederland. Daar zijn we zeer van afhankelijk met z’n zestien-en-een-half miljoen.”