Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gifgrond

  •  
26-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1304 keer bekeken
  •  
Na de grote gifschandalen in Lekkerkerk, Gouderak, de Volgermeerpolder is de Nederlandse grond nog steeds niet schoon. Sterker nog: honderdduizenden plekken van onze bodem blijken vervuild met chemische stoffen. Dat is slecht voor het milieu, maar vooral een bedreiging voor onze gezondheid.

400 locaties

Daarom heeft de overheid 400 locaties aangewezen die met spoed moeten worden schoongemaakt. Dat is een enorme klus die heel veel geld kost. Deskundigen twijfelen over de haalbaarheid en de kwaliteit van deze sanering.

ZEMBLA onderzoekt: wordt onze bodem echt goed schoongemaakt en is dan het gevaar voor de volksgezondheid verdwenen?

Illegale gifstortingen
De Coupépolder bij Alphen aan den Rijn is waarschijnlijk de grootste gifstort van Nederland. In jaren ’80 is de polder voorpaginanieuws. Uit rechercheonderzoek blijkt dat er jarenlang sprake is geweest van illegale gifstortingen, met medeweten van de overheid. De gemeente heeft altijd volgehouden dat er geen gevaar bestond voor verspreiding van het gif.

Onrust
Maar nu is er opnieuw onrust in Alphen: inwoners hebben grote twijfels over de wijze waarop de overheid de gifbelt heeft aangepakt. ZEMBLA duikt in de Coupépolder: wordt er voldoende gedaan om te zorgen dat het gif niet weglekt?

Links & documenten

--> Het IRAS , het 'Institute for Risk Assessment Sciences' is een interfacultair onderzoeksinstituut van de faculteiten Diergeneeskunde, Geneeskunde, Beta-wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Het instituut wordt ook ondersteund door het RIVM te Bilthoven en TNO Kwaliteit van Leven, Zeist.

De missie van het IRAS is om onderwijs en onderzoek te verzorgen naar gezondheidsrisico's van mensen door blootstelling aan mogelijk schadelijke agentia in de (arbeids-) milieu en via de voedselketen. Effecten op oeco-systemen worden ook onderzocht. Het onderzoek wordt in op drie terreinen uitgevoerd: Toxicologie, Milieuepidemiologie en Veterinaire volksgezondheid.
-->  De Technische Commissie Bodem (TCB) geeft technisch-wetenschappelijk advies over milieubeleid voor de bodem. De missie van de commissie is het bevorderen van een duurzame benutting van bodem.

Documenten

-->
Rapport van Bodemzorg   (okt 2012)waarin staat dat op twee nieuwe meetpunten de streefwaardeoverschrijdingen worden aangetoond.
--> Knelpuntentabel (pdf)
In deze tabel zijn knelpunten bij de waterwinningen aangegeven in twee kleuren: Oranje : mogelijk knelpunt, rood : knelpunt. knelpuntentabel uit Vitens lange termijn
--> Procesverbaal van het Regionaal Recherche Team - (pdf). Verklaring m.b.t. de schadelijkheid van de stoffen. Hierin staat een lijst van schadelijke stoffen die de recherche heeft aangetroffen.

--> De lijst met 414 spoed locaties (pdf) in Nederland.

--> Uit het jaarverslag van Vewin (pdf, pag.20): Circa 25% van de grondwaterwinningen wordt bedreigd door bodemverontreinigingen. Vewin heeft daarop bij Kamer en ministerie aangedrongen op sanering van deze spoedlocaties.

--> Uit De Waterspiegel (pdf, pag. 8): Bodemverontreiniging bedreigt een zestigtal waterwinningen. Deze moeten worden aangewezen als humane spoedlocaties en met prioriteit worden gesaneerd.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor