Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gif in runderen mogelijk afkomstig van bagger en slib

18-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
521 keer bekeken
  •  
runderen ANP

De NVWA is een groot landelijk onderzoek gestart, omdat bij runderen langs de Waal hoge concentraties van de giftige stof dioxine is gevonden. Dat schrijft de onderzoeksredactie van De Gelderlander, De Stentor en de Twentsche Courant Tubantia. De herkomst van de dioxine is onduidelijk, maar De NVWA houdt er in het onderzoek rekening mee dat het afkomstig kan zijn uit verontreinigd slib dat in voormalige zandafgravingen is gestort. 

Dioxines kunnen bij mensen de vruchtbaarheid aantasten en in hoge doses kanker veroorzaken. De runderen krijgen de giftige stoffen binnen tijdens het grazen. Wanneer de kuddes die rondlopen in natuurgebieden in de uiterwaarden te groot zijn, wordt een aantal runderen geslacht en als wildvlees verkocht. Die verkoop ligt vanwege de aangetroffen giftige stoffen voorlopig stil. 

De hoge doses dioxines zijn aangetroffen bij runderen die grazen aan de Kaliwaal bij Boven-Leeuwen en bij slot Loevestein bij Poederoijen.

Over de Maas
“Dit is precies waar ik steeds bang voor ben”, zegt wethouder Ans Mol van de gemeente Maas en Waal tegen de De Gelderlander. Mol probeerde via de rechter de stort van de stof granuliet in natuurplas Over de Maas stil te leggen. Over de Maas is een voormalige zandafgraving waar naast granuliet ook grote hoeveelheden bagger met licht verontreinigde grond in is gestort.

In de Zembla uitzending ‘Gokken met bagger’ blijkt dat de Nederlandse wetgeving het storten van ‘licht verontreinigde grond’ in voormalige zandwinplassen toestaat. In zeker 60 Nederlandse natuurplassen waar zand gewonnen is, is de afgelopen tien jaar minstens 100 miljoen kubieke meter vervuilde grond en bagger gestort.

Ander scenario
Een ander scenario is dat de dioxine afkomstig is van de rivierbodem van de Waal, zegt toxicoloog Ron Hoogenboom van de Wageningen Universiteit tegen de kranten. Vroeger loosden fabrieken grote hoeveelheden giftige stoffen in de rivieren en kwamen er giftige stoffen vrij bij het verbranden van plastics. Omdat ze moeilijk afbreken, blijven stoffen als dioxine lang in de bodem en grond zitten. 

Hoe lang het onderzoek van de NVWA gaat duren is volgens De Gelderlander niet bekend.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor