Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ggz-aanbieder Stepwork transgenderzorg op omvallen door wanbeleid

06-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1053 keer bekeken
  •  
def_persbericht

Stepwork, een van de grootste particuliere ggz-aanbieders op het gebied van transgenderzorg in Nederland, staat op omvallen door wanbeleid. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla. Zilveren Kruis vordert 130.000 euro terug wegens onrechtmatige declaraties. Er ontbreken jaarverslagen en patiëntendossiers zijn onvolledig. Een deel van het personeel wordt al maanden niet betaald en heeft faillissement aangevraagd van de Wmo-tak van Stepwork. De eigenaar van Stepwork is vorige week door het medisch tuchtcollege voorwaardelijk voor drie maanden geschorst als psychotherapeut, omdat hij een patiënt tijdens en na de behandeling langdurig onbetaald en daarna tegen een stagevergoeding liet werken.

Zembla legde de hand op verschillende interne e-mails en vertrouwelijke documenten van Stepwork en sprak de afgelopen maanden tientallen (oud)medewerkers en (oud)cliënten van Stepwork. Er zijn klachten over personeel dat niet ingewerkt wordt, er heerst een angstcultuur, psychologen in opleiding krijgen geen supervisie en werknemers moeten achter hun salaris aan.

Lees hier het hele verhaal: Grote ggz-aanbieder transgenderzorg onder vuur: waar ging het mis bij Stepwork?

Misbruik handtekeningen

Van cliënten heeft Zembla recente verwijsbrieven gekregen met handtekeningen van behandelaren die momenteel niet actief zijn binnen Stepwork. Als Zembla navraag doet bij de betreffende behandelaren, schrikken ze. Ze zeggen niet te weten dat hun handtekeningen nu nog worden gebruikt.

Onrechtmatige declaraties

Verzekeraar Zilveren Kruis verklaart aan Zembla dat Stepwork meerdere keren onrechtmatig heeft gedeclareerd. Sommige behandelaren beschikken niet over de juiste papieren om te mogen declareren en de gedeclareerde uren kloppen niet altijd met de factuur. Dit blijkt ook uit facturen van Stepwork die Zembla in handen heeft. “Het is administratief een zooitje”, stelt verzekeraar Zilveren Kruis: “Wij vorderen 130.000 euro terug van Stepwork Transgenderzorg voor onrechtmatigheden in de nota’s.”

Inspectie tikt Stepwork op de vingers

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) schrijft na bezoeken in 2019 en 2020 twee kritische rapporten over Stepwork. Er wordt volgens de inspectie niet verantwoord en op een onveilige manier omgesprongen met het verstrekken van medicijnen en er ontbreken gegevens in medische dossiers. Dat laatste verklaren meerdere cliënten ook aan Zembla.
Zembla ontdekt ook dat de jaarcijfers van Stepwork van 2019 en 2020 ontbreken. Zorgbedrijven zijn verplicht ieder jaar de jaarcijfers in te leveren bij het Ministerie van VWS. De IGJ controleert en handhaaft deze plicht en laat desgevraagd aan Zembla weten dat ze Stepwork een dwangsom heeft opgelegd voor het ontbreken van meerdere jaarverslagen. Het bedrijf moet in totaal 30.000 euro betalen.

De meeste recente cijfers zijn van Stepwork Transgenderzorg B.V. uit 2018. De cijfers tonen een flinke winst: op bijna 6 ton omzet wordt een winstpercentage van 23 procent geboekt. Dat is bijzonder hoog, want bedrijven in deze tak van de zorg maken in de regel niet meer dan enkele procenten winst, zegt emeritus-hoogleraar openbare financiën Harrie Verbon tegen Zembla.

Transgender personen kunnen zich sinds 2017 aanmelden bij Stepwork voor onder andere psychologische ondersteuning voor een eventuele transitie. In 2019 telde Stepwork bijna 600 cliënten en stonden honderden mensen op de wachtlijst.

Leegloop

Er is sinds de zomer van 2020 sprake van leegloop binnen Stepwork. Door gebrek aan communicatie, transparantie en oplopende werkdruk, neemt een groot deel van het personeel ontslag of meldt zich ziek. Sommige cliënten kunnen hierdoor maandenlang niet bij een behandelaar terecht.

Ondanks herhaaldelijke verzoeken wilde het bestuur van Stepwork inhoudelijk niet ingaan op onze vragen. 

Verantwoording
*Alle medewerkers deden hun verhaal anoniem uit angst voor represailles. Een deel van de cliënten deed hun verhaal anoniem uit angst voor de gevolgen voor hun behandeling. De namen en gegevens van alle bronnen zijn bij de redactie bekend.

Door Lilit Martirosova en Roos Wiegerinck 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor