Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gevoelige data politie en Defensie gehackt, losgeld geëist

06-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
483 keer bekeken
  •  
Calamiteit C2000

Technologieleverancier Abiom, die onder meer communicatietechnologie levert aan Defensie en de Nationale Politie, is slachtoffer van een digitale inbraak. Interne documenten, waaronder gevoelige en vertrouwelijke communicatie met overheden die zijn ingezien door de Volkskrant, zijn door ransomwaregroep LockBit online gezet in een poging losgeld af te dwingen.

Abiom lijkt niet op die eis te zijn ingegaan. Het bedrijf was niet bereikbaar voor een reactie. De hack van zo'n kritieke toeleverancier - en de publicatie van vertrouwelijke documenten - past in een recente ontwikkeling waarbij ransomwaregroepen niet alleen een systeem versleutelen, maar ook data stelen en die openbaar maken. Die data kunnen weer door anderen worden gebruikt voor criminele activiteiten, bedrijfsspionage bijvoorbeeld, of voor een volgende hack. De vraag is wie zicht houdt op al die rondslingerende data.

Zembla liet in oktober al in de uitzending ‘Gehackt en gegijzeld’ zien dat vitale bedrijven en organisaties, zoals de Veiligheidsregio’s onvoldoende beschermd zijn tegen cybercriminaliteit. 

Matthijs Koot, beveiligingsexpert van it-beveiligingsbedrijf Secura zegt tegen de Volkskrant: ‘Als dit soort gegevens op ransomware-websites zijn gepubliceerd, ben je per definitie de greep op vertrouwelijkheid kwijt. Je kunt ervan uitgaan dat gevoelige data blijven rondzwerven.’

Abiom levert onder andere de technologie voor het C2000-netwerk waar hulpdiensten als politie, ambulance en brandweer gebruik van maken, maar ook de veiligheidsdiensten. Daarnaast levert Abiom aan het ministerie van Justitie en Veiligheid, veiligheidsregio’s, ziekenhuizen, de Belastingdienst en de marine. 

Bekijk onze uitzending ‘Calamiteit C2000

Ontwrichting van de maatschappij

Afgelopen juni waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid voor ontwrichting van de maatschappij door cybercriminelen die vitale processen verstoren.

Bekijk hier de uitzending:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor