'Het leven heeft hier geen zin. We eindigen toch in een graf', zegt de 11-jarige Palestijnse Montaser Bakr in de ZEMBLA uitzending: 'Gevangen in Gaza' van woensdag 9 september 2015.
Op 16 juli 2014 overleeft Montaser een aanval van de Israëlische marine. Montaser voetbalt met een groep jongetjes op het strand van Gazastad als er vanaf een Israëlisch marineschip gericht wordt geschoten. De broer van Montaser en zijn neefjes zijn op slag dood. Het Israëlische leger verklaart later dat ze de rennende jongetjes voor Hamas-strijders heeft aangezien. Montaser is één van de vele inwoners van Gaza bij wie de oorlogen en verwoestingen tot enorme trauma’s hebben geleid. Hij wil niet meer naar school, wordt ‘s nachts gillend wakker en krijgt medicijnen tegen woedeaanvallen.
Breaking the Silence
Volgens Israël is er alles aan gedaan om tijdens de laatste oorlog in Gaza, zomer 2014, burgerslachtoffers te voorkomen. De Israëlische Yehuda Shaul trekt dat in twijfel: '
Iedereen die 19000 granaten afvuurt op één van 's werelds dichtstbevolkte gebieden kan niet zeggen dat ze alles gedaan hebben om burgerdoden te voorkomen'.
Shaul richtte na zijn Israëlische diensttijd ‘Breaking the Silence’ op, een klokkenluiders organisatie voor Israëlische militairen.
Hermetisch afgesloten
Gaza heeft een oppervlakte van twee maal Texel en is met 1,8 miljoen Palestijnen één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. De blokkade die door Israël in 2007 wordt opgelegd, sluit Gaza hermetisch af. Goederenvervoer is nauwelijks mogelijk. Volgens een recent rapport van de Wereldbank heeft Gaza geen levensvatbare economie meer en het hoogste percentage werklozen ter wereld. Het merendeel van de mensen is afhankelijk van VN-voedselhulp.
Geld terughalen
Nederland is één van de grootste sponsoren van de Palestijnse gebieden. Op verzoek van ZEMBLA heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken berekend dat Nederland de laatste 20 jaar 750 miljoen euro aan ontwikkelingshulp heeft uitgegeven aan de Palestijnse gebieden. Tijdens de laatste oorlog is veel in Gaza verwoest, waaronder ook Nederlandse projecten. '
De rekening wordt niet aan Israël gepresenteerd. Want we zitten hier in een conflictgebied. Als vastgesteld kan worden dat Israël hier mede voor verantwoordelijk is dan is er altijd een mogelijkheid om het geld terug te halen
', zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken in ZEMBLA.
ZEMBLA sprak met Koenders tijdens zijn bezoek aan Gaza afgelopen zomer.
'
We moeten de boeren een kans te geven om te exporteren, dat moet veel meer dan nu zijn. Het gaat erom de export te versterken en te verbeteren
', aldus Koenders.
'Grootste gevangenis ter wereld'
De Israëlisch journalist Gideon Levy van de toonaangevende krant Haaretz, volgt al veertig jaar het Palestijns-Israëlische conflict en vindt dat het zo niet kan doorgaan: '
De blokkade en de bezetting zal moeten beëindigen. Maar de wereld geeft niets om Gaza. Terwijl Gaza de grootste gevangenis van de wereld is
'. Levy vindt dat de internationale gemeenschap Israël ter verantwoording moet roepen en sancties moet opleggen.
'Met het vingetje zwaaien'
Volgens de Nederlandse Robert Serry, blijven we ‘
met het vingertje zwaaien en dat is makkelijker dan werkelijk actie te ondernemen
’. Serry was de afgelopen zeven jaar speciaal VN-gezant voor het Midden-Oosten. '
De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is de reden waarom het zo moeilijk is voor een Nederlandse politicus om Israël werkelijk te straffen'
, aldus Serry.
ZEMBLA onderzoekt een jaar na de militaire operatie van het Israëlische leger wat het effect is in Gaza van de inmiddels 8 jaar durende blokkade en drie oorlogen op de bewoners van Gaza en wat Nederland doet om de situatie te verbeteren.
ZEMBLA - Gevangen in Gaza, woensdag 9 september om 20:25 uur bij de VARA op NPO2
Nederlandse hulp aan de Palestijnse gebieden: 750 miljoen euro in de laatste twintig jaar
ZEMBLA heeft aan Buitenlandse Zaken gevraagd hoeveel Nederland in de laatste 20 jaar in de Palestijnse gebieden, en specifiek Gaza, geïnvesteerd heeft. Hier
het antwoord van Buitenlandse zaken
. De getallen hebben betrekking op de Palestijnse gebieden in het geheel.
De Nederlandse Scanner, WOB verzoek
Bij de Keram Shalom crossing staat een scanner om te controleren of er wapens in of uit Gaza gesmokkeld worden. Deze scanner is een geschenk van 3 miljoen euro, van Nederland aan Israël en de Palestijnse Autoriteit. ZEMBLA wilde graag weten of er voorwaarden aan de schenking waren gesteld. Want deze scanner was een gift om de export uit Gaza te bevorderen en hiermee de economie van Gaza te helpen. Of was het een gift zonder enige voorwaarden?
Er was een
beroep
(pdf) op de Wet Openbaarheid van bestuur voor nodig om de ‘joint declarations
(1)
en
(2)
’ te mogen inzien. Uit deze documenten blijkt dat de scanner zonder enige aanvullende voorwaarden geschonken is.
Cijfers van de export uit Gaza
1) brief van Buitenlandse Zaken (
antwoord aan ZEMBLA
): Het aantal vrachtladingen dat Gaza uitging, is gestegen van 13,5 per maand in de periode juni 2007-november 2014 naar 74 ladingen per maand in de periode na november 2014
2)
Gaza Strip Agricultural Trade
, 23– 27 August 2015 Totale export uit Gaza, sinds september vorig jaar tot nu toe: meer dan USD 3.6 miljoen. Ter illustratie: afgelopen week was de export 13 vrachtladingen naar Israël en de Palestijnse Gebieden
3)
Gisha
, een Israëlische NGO die zich focust op het monitoren en verbeteren van het verkeer Gaza in en uit schrijft: “Between November 2014 and March 2015, 74 trucks left Gaza on average every month”.
4) Volgens
OCHA
, dat de export ook bijhoudt, hebben dit jaar 630 vrachtwagens Gaza verlaten (in totaal, dus gehele export dit jaar tot nu toe):
Breaking the Silence Breaking the Silence
publiceert onthullend
rapport over Gaza-conflict
2014:
"[...]
The testimonies in this collection close the yawning gaps between what the IDF and government spokespersons told the public about the combat scenarios, and the reality described by the soldiers that took part in the operation.? While the testimonies include pointed descriptions of inappropriate behavior by soldiers in the field, prior to the operation and were surely aware of them throughout.
”
“Over the last few months we have been collecting testimonies from over 60 soldiers in mandatory and reserve service that took part in Operation “Protective Edge” in the Gaza Strip
Wereldbank, rapport over economie van Gaza
.
Gaza Economy on the Verge of Collapse. This
report
covers two distinct subjects. Chapter I of the report, as has been the norm with the World Bank Ad Hoc Liaison Committee report, focuses on the assessment of recent macroeconomic and fiscal developments and government policies in West Bank and Gaza.
VN mensenrechten
On 23 July 2014, the Human Rights Council
adopted a resolution
in which it decided to establish an independent, international commission of inquiry to investigate all violations of international humanitarian law and international human rights law in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem, particularly in the occupied Gaza Strip, in the context of the military operations conducted since 13 June 2014, and to report to the Council at its twenty-eighth session in March 2015.
VN: Gaza 2020: A livable Place
De Israëlische blokkade van de Gazastrook maakt het gebied “onbewoonbaar” tegen 2020. Dat is de conclusie van een nieuw rapport door het United Nations Conference on Trade and Development (Unctad). De VN-publicatie “
Gaza 2020: A Liveable Place
” (pdf)
"
This document focuses on a range of the most important issues affecting the daily lives of the people in Gaza, which will only intensify in the coming years – even more so should the political situation (the divide between Gaza and the West Bank, the occupation and closure, and continued violent conflict) not improve.
"
Amnesty: militante organisaties in Gaza pleegden oorlogsmisdaden
'
Palestinian armed groups, including the armed wing of Hamas, repeatedly launched attacks during the conflict killing and injuring civilians. In launching these attacks, they displayed a flagrant disregard for international humanitarian law and for the consequences of their violations on civilians in both Israel and the Gaza Strip. [...] All the rockets used by Palestinian armed groups are unguided projectiles which cannot be accurately aimed at specific targets and are inherently indiscriminate; using such weapons is prohibited under international law and their use constitutes a war crime. Mortars are also imprecise munitions and should never be used to attack military targets located in or near civilian areas.
' (
Amnesty International
, 26.03.2015)
CIDI
, het Centrum Informatie en Documentatie Israel, werd in 1974 opgericht. CIDI is een onafhankelijke Nederlandse stichting, gevestigd in Den Haag, die onlosmakelijk betrokken is bij Israel.
The Rights Forum
is een kenniscentrum over het Israëlisch-Palestijnse conflict en een netwerk van oud-ministers en rechtsgeleerden. Samen zetten zij zich in voor een oplossing van dit conflict op basis van het internationaal recht.