Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Getraumatiseerde agent kost politie miljoenen

30-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
ptss-in-meer-dan-helft-van-gevallen-jarenlang-probleem
De Nationale Politie is een fortuin kwijt aan smartengeld voor getraumatiseerde (ex-) agenten. Dit jaar wordt al zo'n 20 miljoen euro uitgekeerd. Honderden agenten wachten nog op een schadevergoeding. Dat blijkt uit cijfers die het AD heeft gekregen na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Door de hoge kosten moet de politie waarschijnlijk extra bezuinigen. 
PTSS is een geestesziekte die mensen oplopen als gevolg van traumatische gebeurtenissen die zich uit in verhoogde schrikreacties, slecht slapen en herbelevingen van het trauma op willekeurige momenten. Ook zijn mensen met PTSS over het algemeen snel geïrriteerd wat kan leiden tot agressief gedrag. Voor politiemensen schuilt daarin een risico, zegt korpschef Bouman in de ZEMBLA uitzending 'Waakzaam, dienstbaar en getraumatiseerd': ' PTSS kan tot allerlei gedrag leiden. Het kan leiden tot – laat ik het maar populair zeggen – een kort lontje .'
Tot 2013 was PTSS (posttraumatische stressstoornis) een taboe binnen de politie. Agenten met psychische klachten werden niet serieus genomen. Sinds vorig jaar kunnen politiemedewerkers aanspraak maken op smartengeld voor emotionele schade. Dat hebben ruim 400 (ex-)agenten gedaan.
In totaal hebben 237 agenten tot nu toe een uitkering gekregen: gemiddeld 85.000 euro per persoon. Nog zeker 175 agenten wachten op een besluit.
' Deze mensen smachten al jaren naar erkenning ', zegt Rick Franx van de Stichting Hulp voor Hulpverleners. ' Het is een slopend proces.'  Ook nabestaanden van agenten met PTSS melden zich voor smartengeld. Zeker één agent maakte een einde aan zijn leven, mogelijk vanwege PTSS-klachten.
Korpschef Bouman zegt haast te willen maken met de afhandeling van alle dossiers. 'Geld speelt geen rol. Ik vind het belangrijker dat er erkenning komt van de problemen waarin agenten terecht zijn gekomen.'
Arbeidsongeschikt
Elke maand komen er 15 nieuwe gevallen van agenten met PTSS-klachten bij. 'Ik wil dat zij snel psychische hulp krijgen, zodat ze niet arbeidsongeschikt raken' , zegt Bouman. Een paar weken geleden is - voor het eerst - een psycholoog in dienst genomen door de Nationale Politie. Volgens letselschadeadvocaten is het voor (ex-)agenten met PTSS moeilijk om hun beroepsziekte erkend te krijgen.
' Je moet een lijst overleggen met alle incidenten waarbij je mogelijk PTSS hebt opgelopen' , vertelt advocaat Vincent Dolderman, die meerdere agenten bijstaat. ' Dat is een ontzettend zware en confronterende klus . PTSS-patiënten hebben vaak geheugenproblemen, waardoor ze zich niet altijd de precieze data kunnen herinneren van traumatische gebeurtenissen. Daardoor ontstaat discussie en dat leidt tot langdurige procedures.'
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor