Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gemiddelde huizenprijs in Utrecht en Noord-Holland boven half miljoen euro

06-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
957 keer bekeken
  •  
huizenmarkt
In de provincies Noord-Holland en Utrecht is de gemiddelde prijs voor een woning gestegen tot boven een half miljoen euro. In Utrecht gaat het om een gemiddelde prijs van 518.200 euro en in Noord-holland om 541.700 euro. Het aantal hypotheekaanvragen is inmiddels op een dieptepunt in de oververhitte huizenmarkt. Dat blijkt uit gegevens van het Hypotheken Data Netwerk.
Er zijn veel te weinig huizen in het goedkopere segment. Daardoor is een huis kopen maar voor een selecte groep weggelegd, wat zich uit in het aantal hypotheekaanvragen. Dat daalde met 12,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Voor het eerst in vijf jaar sluiten meer mensen een hypotheek over vanwege de lage rente of om een verbouwing aan te vragen, dan dat mensen een hypotheek aanvragen voor een nieuwe woning. Daarmee lijkt er geen doorstroming in de markt.
De gemiddelde woningwaarde in Nederland steeg door de schaarste en verbouwingen van bestaande huizen enorm, naar gemiddeld 446.000 euro. Dat is 18 procent meer dan een jaar geleden. De nieuwe hypotheken die nog worden aangevraagd stegen ook flink, naar 347.532 euro.

Starters kunnen vaak geen NHG aanvragen

Veel starters kunnen daardoor geen gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie. NHG is alleen beschikbaar voor huizen met een aankoopprijs tot 325.000 euro, wat dus ver onder de gemiddelde woningwaarde in Nederland ligt. Het aantal aanvragen met de NHG daalde met meer dan een derde. Met NHG kunnen huizenkopers zich verzekeren van het af kunnen lossen van hun hypotheek in geval van overlijden van de partner of een relatiebreuk. Ook bij verkoop met verlies zorgt de NHG ervoor dat de hypotheek kan worden afgelost.

Jongeren nemen meer risico om nog kans te kunnen maken

Steeds vaker overwegen jongeren bij de aanvraag van een hypotheek om hun studieschuld te verzwijgen. Het zou gaan om een derde van de jongeren tot 35 jaar die het overweegt of al heeft verzwegen. Dat blijkt uit een peiling onder duizend jongeren die is uitgevoerd door hypotheekadviseur Viisi Hypotheken. De hoge huizenprijzen en de weinige beschikbare woningen dwingen jongeren tot het nemen van "onverantwoorde risico's", vindt 80 procent van de ondervraagden.

Ook het aandeel jongeren dat bereid is te overbieden ligt met 50 procent hoog. Daarbij valt op dat hogeropgeleide jongeren dat vaker bereid zijn te doen dan praktisch- en middelbaargeschoolden. Viisi Hypotheken ziet dat hoogopgeleide jongeren vaker een beroep kunnen doen op hun ouders voor financiële steun. Ook wordt er steeds vaker geboden zonder voorbehoud van financiering om zo een voordeel te hebben in de strijd om een woning.

'BV Nederland scoort slechter op internationale lijstjes'

Door onder andere de wooncrisis is het ook slecht gesteld met de scores van Nederland op internationale lijstjes. Deze alarmerende boodschap geven vijftig gemeenten en werkgeversorganisaties af aan politiek Den Haag. In werkelijkheid holt ons vestigingsklimaat achteruit, zeggen de gemeenten en werkgevers. Naast de wooncrisis wijzen ze de slechtere bereikbaarheid in verschillende regio’s en de onderwijsprestaties die achteruit gaan, als oorzaak aan.
In 2018 zocht Zembla uit waarom de woningmarkt zo overspannen is. Lees meer over de oorzaken van de woningnood.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor