Een groep voedingswetenschappers doet een oproep aan gemeenten om de invasie van fastfoodketens te stoppen. Als we willen dat in Nederland de gezonde keuze de makkelijkste keuze is, dan moet de omgeving gezonder worden, schrijft een groep voedingswetenschappers op de opiniepagina van het NRC.
Nederland moet over vijf tot tien jaar wereldwijd koploper zijn in gezonde en duurzame voeding. Deze ambitie werd in januari door diverse partijen uit de voedselketen uitgesproken tijdens de Nationale Voedseltop in januari. Het gezonder maken van onze omgeving werd benoemd als prioriteit.
We worden voortdurend blootgesteld aan verleidingen en vinden het lastig hier steeds weerstand tegen te bieden. We maken vaak impulsieve keuzes. Bij een overheersend ongezond aanbod leidt dat sneller tot een ongezonde voedselkeuze. De gevolgen daarvan zijn ook zichtbaar. Een op de twee volwassenen heeft overgewicht of obesitas.
Lokale overheden kunnen het voortouw nemen menen de wetenschappers. Gemeenten die de gezondheid van hun burgers hoog in het vaandel hebben, kunnen initiatief tonen om het straatbeeld gezond te maken. Dat kan bijvoorbeeld door het vergunningenbeleid voor eetgelegenheden aan te scherpen. Zitten we echt te wachten op nog een fastfoodketen? Op deze manier ontstaat er een betere balans in het aanbod en wordt de gezonde keuze inderdaad de makkelijke keuze.
In 2016 heeft bijna de helft (49,2%) van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. In totaal heeft 14,2% van de Nederlanders obesitas. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud heeft 13,6% in 2016 overgewicht, waarvan 2,7% obesitas.
Obesitas
Extreem dikke mensen zijn ook in ons land geen uitzondering meer. Maagverkleinende operaties gaan in Nederlandse ziekenhuizen als warme broodjes over de toonbank. De operatie is niet zonder risico's. De ingreep kost 8.000 of 10.000 euro, het hangt er vanaf hoe dik je bent. Is dat niet een dure manier om af te vallen?
Maagband
In 2004 werd in het Academisch Ziekenhuis Maastricht bij de eerste minderjarige patiënt met extreem overgewicht een maagband aangelegd. Zo'n band zorgt ervoor dat de maag van de extreem zware 15-jarige jongen wordt verkleind waardoor hij veel minder kan eten en afvalt. Nederlandse chirurgen voelden nooit voor dergelijke operaties.
In Zembla
'Dikke kinderen'
(2004) komen kinderen aan het woord die er niet in slagen hun gewicht onder controle te krijgen. Zo wil Manon (7) eigenlijk niet meer buiten spelen, heeft Andrea (12) een eetstoornis ontwikkeld en brengt Mursel alle dagen in feite etend door. Ze hebben gemeen dat ze te weinig bewegen, geobsedeerd zijn door eten, zich bij voorkeur thuis opsluiten omdat ze erg worden gepest én zich vaak depressief en ongelukkig voelen. Ouders weten zich vaak geen raad met het eetgedrag van hun kinderen of hebben niet in de gaten dat het eetpatroon thuis niet gezond is.
Chronische ziekte
Sinds 2008 wordt obesitas beschouwd als een chronische ziekte. Het lukt mensen die worstelen met extreem overgewicht moeilijk om af te vallen. Daarom zijn veel patiënten met obesitas erg blij met de mogelijkheid van een operatie. In de Nederlandse ziekenhuizen worden per jaar duizenden maagverkleinende operaties aangeboden, die door de verzekering worden vergoed als iemand dik genoeg is. Prof. J. Seidell, directeur van de afdeling gezondheidswetenschappen van de VU in Amsterdam zegt in de ZEMBLA aflevering '
Slank ik een dag
': “Wat ze er niet bij vertellen, is dat de operaties geen ‘quick fix’ zijn. Je moet daarna namelijk alsnog levenslang op dieet”.