Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gemeente vecht besluit om granulietstort niet stil te leggen aan bij rechter

08-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
De afvaldump door Rijkswaterstaat - over de maas

De gemeente West Maas en Waal stapt naar de rechter om de granulietstort in natuurplas Over de Maas alsnog te stoppen. De gemeente had de minister gevraagd om handhavend op te treden door de granulietstort in Over de Maas stil te leggen. Het ministerie zag hier geen grond voor en besloot niet in te grijpen. Tegen dat besluit heeft de gemeente bij de rechter vandaag een bezwaar ingediend.

Daarnaast heeft de gemeente nog een korte termijn verzoek bij de rechter neergelegd. Namelijk om de granulietstort per direct stil te liggen in afwachting op een definitieve uitspraak van de rechtbank of het storten van granuliet in Over de Maas wel of niet legaal is.

'Wij zijn bezorgd'
De gemeente schrijft: "Wij zijn bezorgd over de toepassing van granuliet, gelet op de mogelijk negatieve effecten op mens, milieu en ecologie." Intussen wordt er volop doorgestort. "Er worden scheepsladingen materiaal verwerkt. Deze werkzaamheden hebben een onomkeerbaar karakter. Bovendien zijn er mogelijk risico's voor de volksgezondheid", schrijft de gemeente. 

In de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ blijkt dat verantwoordelijke ambtenaren een negatief advies gaven over het storten van de reststof granuliet in Over de Maas. Zij werden meerdere keren 'onder druk' gezet door de top van Rijkswaterstaat om het afval tegen de regels in toch goed te keuren.

'Granuliet is geen grond'
Er volgde een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer waar deskundigen zich onder meer uitspraken over de vraag of granuliet als grond kan worden beschouwd. Grond mag namelijk met goedkeuring van Rijkswaterstaat gestort worden en afval niet. “Granuliet is geen grond", oordeelde Jos Vink van onafhankelijk onderzoeksinstituut Deltares tijdens het gesprek. Milieuchemicus Joop Harmsen en voormalig milieuofficier van justitie Gustaaf Biezeveld delen dezelfde conclusie.

Het ministerie en het bedrijf achter de granulietstort blijven tot dusver bij het standpunt dat granuliet wel als grond kan worden beschouwd. Ook in het handhavingsbesluit wordt gezegd dat granuliet als grond kan worden gezien en dat het juiste productcertificaat is gebruikt. De gemeente is het daar niet mee eens en heeft daarom de rechter gevraagd om een oordeel uit te spreken.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.