De gemeente Doetinchem moet zo snel mogelijk het rubbergranulaat van de spiksplinternieuwe trainingsvelden die gebruikt worden door De Graafschap verwijderen en de bodem om en rond de velden saneren. Dat eisen bewoners verenigd in de stichting ‘Kom van dat gras af’ in een handhavingsverzoek dat de gemeente vandaag bezorgd heeft gekregen. Het handhavingsverzoek is in handen van Zembla.
Het gaat om, mede op verzoek van De Graafschap, in 2019 nieuw aangelegde en gerenoveerde velden van sportcomplex De Bezelhorst. De gemeente stelde een krediet van meer dan een miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van de velden, zodat De Graafschap en VV Doetinchem en Talenten Academie Achterhoek er kunnen trainen en spelen. De clubs huren de velden via een constructie van de gemeente.
De Bezelhorst vormt de thuisbasis van De Graafschap Jeugd en dient als het trainingsveld van het eerste elftal van De Graafschap.
Advocaat Rogier Hörchner schrijft namens de groep bezorgde burgers in de brief aan Doetinchem dat de gemeente opzettelijk nieuwe kunstgrasvelden heeft aangelegd, terwijl de gemeente van de schadelijkheid van rubbergranulaat op de hoogte was:
“De situatie van De Bezelhorst in uw gemeente is extra precair, daar waar het College van B & W sinds de uitzendingen van televisieprogramma Zembla sinds 2016 en de rapporten van RIVM van 2016 en 2018 op de hoogte moet worden geacht van de milieugevaren die aan de toepassing van SBR-rubber zijn verbonden.”
Ondanks die kennis, zo staat in het handhavingsverzoek, heeft de gemeente er bewust voor gekozen om een verouderd kunstgrasveld te renoveren en een grasveld om te bouwen tot kunstgrasveld. Daarover zei de gemeente destijds: “Het huidige veld met de artificiële ondergrond is tot op de draad versleten en afgekeurd voor het spelen van officiële wedstrijden. Ook is een tweede kunstgrasveld nodig om de alle teams hun wedstrijden te laten spelen.”
Omgeving was al verontreinigd door oud kunstgrasveld
Uit een rapport van Grondslag Bodemkwaliteitsbureau van 15 februari 2019 bleek dat het gebied rondom het oude kunstgrasveld verontreinigd is met zink en minerale olie. Het rapport noemt zelfs dat die verontreiniging waarschijnlijk is ontstaan als gevolg van rubber korrels. De bewoners rekenen het de gemeente dan ook extra aan, dat ondanks deze informatie toch willens en wetens is gekozen om bij renovatie opnieuw kunstgras te gebruiken en zelfs een extra kunstgrasveld aan te laten leggen.
Maatregelen om te voorkomen dat rubberkorrels van het veld geraken, werken volgens de burgers niet goed. “In tegenstelling tot hetgeen wel wordt gesuggereerd door o.a. de bandenindustrie, voorkomen maatregelen als ‘kantplanken’, ‘uitloopmatten’ en ‘van-buiten-naar-binnen-gericht-vegen’ de hiervoor beschreven vormen van milieuverontreiniging niet.”
De rubberkorrels blijven wegwaaien naar het omliggende groen en ook wordt het op de bodem in sloten aangetroffen. “En ook zullen voetballers het rubber in hun oren, neus, tenue en schoenen blijven meenemen en vervolgens elders verliezen. Ieder ‘handje’ korrels dat zij aldus verliezen, is iedere keer weer een verontreiniging van de bodem, wanneer deze terechtkomen op de natuurlijke bodem en in het water.”
Meer over:
rubberkorrels, rubbergranulaat, zembla, top op de bodem, doetinchem, kunstgras, de graafschapSchrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.