Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gemeente Cuijk vraagt ‘met klem’ om onderzoek naar granuliet in Kraaijenbergse Plassen

03-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2809 keer bekeken
  •  
Rijkswaterstaat-fout-tussendoor

De gemeente Cuijk is zeer ongerust over het granuliet dat in de Kraaijenbergse Plassen is gestort en wil dat het ministerie onderzoek laat doen. Dat schrijft de gemeente in een brief aan demissionair-staatssecretaris Stientje van Veldhoven. 

Aanleiding voor de brief is het onderzoek van Arcadis in opdracht van het ministerie naar het gestorte granuliet in natuurplas Over de Maas. Op basis van dit onderzoek kwam het ministerie tot het oordeel dat granuliet veilig is. De gemeente Cuijk is er niet gerust op. 

Bindmiddel polyacrylamide

Aan granuliet wordt het bindmiddel polyacrylamide toegevoegd. Als dat middel afbreekt kan de kankerverwekkende stof acrylamide vrijkomen. Arcadis heeft onder meer monsters genomen van het toegepaste granuliet en het grond – en oppervlaktewater in Over de Maas. In die monsters is in ieder geval geen acrylamide aangetroffen.

Milieuchemicus Joop Harmsen zei bij de aankondiging van het Arcadis-onderzoek al dat het weinig zin heeft om nu al monsters te nemen van natuurplas Over de Maas, omdat de plas zeer recent opgeleverd is. Zo kort na oplevering monsters nemen, betekent een momentopname waarbij je volgens Harmsen nog geen conclusies kunt trekken over lange termijn-effecten. Daarnaast ligt er een afdeklaag van drie meter op de bodem van de plas die eventuele schadelijke stoffen die vrijkomen, op korte termijn gescheiden houdt van het water. In oktober vorig jaar is de granulietstort in Over de Maas pas gestopt. Daarna is de afdeklaag nog gestort.

Afdeklaag ontbreekt

In de Kraaijenbergse Plassen ligt het granuliet er al veel langer en ontbreekt zo’n afdeklaag juist. “Daar hebben wij in onze eerdere brief ook op gewezen… Dit alles, samen met het feit dat het Kraaijenbergse Plassengebied intensief recreatief wordt gebruikt, maakt dat wij ons nog steeds grote zorgen maken”, schrijft de gemeente Cuijk aan de staatssecretaris.

De gemeente had het ministerie gevraagd om de Kraaijenbergse Plassen in het onderzoek van Arcadis mee te nemen, maar dat verzoek is door het ministerie afgewezen. De gemeente doet nu alsnog een dringende oproep: “Juist ook onderzoek in het Cuijkse plassengebied kan gelet op de specifieke situatie en het feit dat hiermee een lange termijn effect zichtbaar wordt bovendien ook nog van meerwaarde zijn voor uw recente onderzoek in West Maas en Waal. Wij willen u dan ook met klem verzoeken om in de Kraaijenbergse Plassen onderzoek te doen op zo kort mogelijke termijn.”

Download hieronder de brief van de gemeente Cuijk aan de staatssecretaris:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.