De gemeente Barneveld wil uit de samenwerking met afvalverwerker Vink. De gemeente stapt namelijk uit de commanditaire vennootschap De Burgt waarin het samenwerkte met het afvalbedrijf voor de ontwikkeling van nieuwe woonwijken. Dat blijkt uit de agenda van de gemeenteraad van volgende week.In de raadsagenda staat over de samenwerking tussen de gemeente en De Burgt: “Het college wil deze (complexe) structuur ontvlechten, zodat de gemeente niet meer deelneemt in die structuur.” Aankomende woensdag 7 oktober kan de raad hierover zijn mening geven. Het collegevoorstel met bijlagen is geheim, “omdat het gaat om een overeenkomst met financiële belangen van derden.”
Zembla onthulde eind 2018 dat het Barneveldse afvalbedrijf Vink vervuilde grond illegaal heeft gebruikt voor woningbouw in Barneveld. De vervuiling is ontstaan doordat Vink gebruikte grond onvoldoende heeft schoongemaakt. Daardoor zijn de giftige stof styreen (gebruikt bij productie van plastic) en resten van landbouwgif in de grond achtergebleven.
Lees ook: Bestuurders schuiven met verantwoordelijkheid in zaak VinkBelangenverstrengelingVorig jaar
concludeerde commissie Eenhoorn in een rapport over de zandkwestie dat het gemeentebestuur van Barneveld het ontbrak aan leiderschap, regie en gezamenlijkheid in de crisis rond het vervuilde zand van het afvalbedrijf Vink.
De commissie noemde ook de schijn van belangenverstrengeling als het gaat om de relatie met het bedrijf Vink. Vink is een belangrijke werkgever in Barneveld en werkt soms ook samen met de gemeente. “Er is sprake van een bijzondere positie van en verwevenheid van de gemeente - en de provincie - met Vink BV”, aldus de commissie. Daarbij benadrukten de onderzoekers dat nergens uit blijkt dat de gemeente zich hierdoor heeft laten beïnvloeden.
Kijk hier de uitzending 'Nieuwbouwwijk als stortplaats' terug: